Більше 3 млрд грн відшкодування отримали вкладники станом на 1 грудня

ПРЕСРЕЛІЗ     

3 053,5 млн грн – саме стільки виплатив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вкладникам банків, що ліквідуються, за 11 місяців 2023 року. Лише за листопад вкладники цих банків отримали 88,3 млн грн гарантованого відшкодування.

«Пік гарантованих виплат припадає на початок періоду виведення банку з ринку. Відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» відшкодування вкладів починається не пізніше 20-го робочого дня з дня старту цієї процедури. Але на практиці ми запускаємо процес відшкодування значно швидше, а це вже через 13-15 робочих днів. При цьому, наголошую, виплати продовжуються протягом усього періоду ліквідації, а вкладники увесь цей час можуть за ними звертатися», – зазначає заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Наталія Рудуха.

Нагадаємо, після набуття чинності Закону України №2180-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», на час дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування чи припинення запроваджено норму про 100% відшкодування коштів за банківськими вкладами. Це означає, що вкладникам банків, щодо яких прийнято рішення про виведення з ринку під час дії цієї норми, Фонд відшкодовує повну суму їх вкладів.

Зазначимо, наразі виплати можна отримати трьома способами: через додаток «Дія» у смартфоні, дистанційно через банк-агент та безпосередньо у відділенні банку-агента.

З початку заснування Фонду сума виплат гарантованого відшкодування склала 104 544,2 млн грн.

Нагадуємо, виплату гарантованого відшкодування Фонд здійснює з власних ресурсів. Станом на 1 грудня він накопичив майже 28,4 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter