Більше 7 млрд грн надійшло до банків в управлінні Фонду за 11 місяців поточного року

ПРЕСРЕЛІЗ    

7 028,2 млн грн надійшло до банків, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, станом на 1 грудня 2023 року. З них 5 164,5 млн грн – від реалізації активів цих банків, 843,1 млн грн – від погашення кредитів, 441,5 млн грн – від погашення цінних паперів, 119,1 млн грн – від оренди майна та 460 млн грн – з інших джерел (коррахунки, виконавчі провадження тощо).

При цьому за листопад до банків надійшло 216,9 млн грн. Більше половини з них ­– 110,3 млн грн – від погашення кредитів. Серед них:

  • 45 млн грн – АТ «АКБ «Конкорд»»;
  • 20,4 млн грн – АТ «МР Банк»;
  • 14 млн грн – АТ «Банк Форвард».

Окрім того, погашення цінних паперів у листопаді принесло банкам 40,5  млн грн,   реалізація активів – 34,7 млн грн, оренда майна – 23,2 млн грн, інші джерела (коррахунки, виконавчі провадження тощо) – 8,2 млн грн.

«Кошти, які надходять  до банків в процедурі ліквідації від реалізації активів, погашення кредитів та цінних паперів, оренди майна та з інших джерел – це головне джерело для розрахунків з кредиторами, серед яких, переважно, юридичні особи. Ці кошти в умовах війни можуть бути критичними для бізнесу, який потребує ресурсів для відновлення і модернізації. Тому, щоб забезпечити погашення кредиторам, Фонд гарантування вкладів докладає максимум зусиль для ефективного управління та реалізації цих активів, тільки за поточний рік в умовах воєнного стану банки в процедурі ліквідації отримали понад 7,2 млрд грн», – говорить фінансовий директор Фонду гарантування вкладів Олена Нужненко.

З метою забезпечення надходження грошового потоку для погашення вимог кредиторів Фонд оновив умови погашення кредитної заборгованості для позичальників банків під управлінням Фонду та пропонує позичальникам здійснювати реструктуризацію боргів. До цих Умов можуть приєднатись усі фізичні особи-позичальники таких банків, крім тих, чия заборгованість уже реструктуризована.

Нагадуємо, кошти, що надходять від управління та реалізації активів (майна) неплатоспроможних банків в управлінні Фонду, спрямовуються на задоволення вимог їх кредиторів у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про надходження до неплатоспроможних банків публікуються на сайті Фонду у розділі: «Статистичні дані щодо неплатоспроможних банків».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter