Більше 1 млрд грн виплачено кредиторам банків в управлінні Фонду за листопад 2023-го

ПРЕСРЕЛІЗ    

За 11 місяців 2023 року сума погашення вимог кредиторів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, склала 8 213 млн грн, в т. ч. 631,6 млн грн – позачергове задоволення вимог забезпечених кредиторів.

«З цих коштів лише за листопад погашено вимоги кредиторів на загальну суму понад 1,09 млрд грн. Це вдвічі більше, ніж місяцем раніше. На розрахунок із кредиторами направляються кошти, отримані від продажу та управління активами банків, що ліквідуються. Щоб забезпечити стабільний потік коштів, Фонд гарантування вкладів постійно модернізує свої підходи до цих процесів. Зокрема за останні місяці ми запровадили пілотний проект з продажу кредитів банків «галузевими пулами», а також удосконалили умови реструктуризації проблемних кредитів», – говорить заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай.

Загалом з січня по листопад цього року більше як 5 107 млн грн спрямовано на задоволення вимог кредиторів сьомої черги (юросіб, що не є пов’язаними з банками особами) та більше 202 млн грн – четвертої черги (фізичних осіб понад гарантовану суму). Решту коштів отримали кредитори інших черг.

В цілому, за весь період роботи Фонд задовольнив вимоги кредиторів неплатоспроможних банків на загальну суму 68 066 млн грн. З них 17 658,4 млн грн погашено забезпеченим кредиторам, в тому числі більш як 16 292 млн грн – НБУ.

На задоволення вимог кредиторів банків, що ліквідуються, Фонд спрямовує кошти, отримані в результаті управління та продажу майна (активів) цих банків. Враховуючи низьку якість окремих активів, реальна вартість яких в рази нижча за номінальну, численні вимоги кредиторів залишаються незадоволеними за недостатністю майна таких банків. У зв’язку з цим Фонд вживає необхідних заходів для притягнення до цивільно-правової відповідальності пов’язаних осіб (власників, керівництва банків), діяннями / рішеннями яких заподіяно збитків неплатоспроможним банкам.

Станом на 1 грудня 2023 року Фондом, відповідно до ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», подано 85 позовних заяв щодо 53 банків про відшкодування шкоди (збитків). Загальна кількість відповідачів, які є пов’язаними особами цих банків, – 983 особи. Загальна сума позовних вимог складає 171 171,4 млн грн. Загальний розмір позовних вимог Фонду, задоволених згідно судових рішень, які набрали законної сили, становить понад 2 166 млн грн.

Крім того, Фондом пред’явлено 36 цивільних позовів у кримінальних провадженнях щодо 23 банків, розгляд яких триває. Загальна кількість цивільних відповідачів – 72 осіб. Загальна сума пред’явлених вимог складає 27 197,2 млн грн.

Разом з цим, за результатами розгляду судами кримінальних проваджень, на підставі прийнятих судових рішень, станом на 1 грудня 2023 року Фонд гарантування ініціював 6 судових проваджень про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, щодо 6 банків. Загальна кількість відповідачів – 6 осіб. Загальна сума заявлених позовних вимог складає 5 175,5 млн грн. Загальний розмір позовних вимог Фонду, задоволених згідно судових рішень, які набрали законної сили, становить понад 2 116 млн грн.

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про погашення вимог кредиторів неплатоспроможних банків, що перебувають в управлінні Фонду, публікуються на Офіційному сайті Фонду у розділі: «Банки в управлінні Фонду» - «Розрахунки з кредиторами банків в управлінні Фонду».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter