Позови Фонду до пов’язаних осіб 21 банку – на розгляді судів цього тижня

19.12.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня, 18-22 грудня, суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 21 банку, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема:

  • Вищий антикорупційний суд продовжив розгляд одного з позовів Фонду у кримінальному провадженні проти пов’язаної особи ПАТ "РОДОВІД БАНК" на 800 млн грн (справа № 991/576/22).

Нагадаємо, на сьогодні на розгляді у судах різних інстанцій перебуває кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, у Шевченківському районному суді м. Києва - позов у справі №757/18214/17 на понад 38,5 млн грн.

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжив розгляд касаційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «АРТЕМ-БАНК» на 15,9 млн грн (справа №910/4149/21). Відповідачі намагаються оскаржити постанову Північного апеляційного господарського суду від 12.04.2023, якою суд визнав обґрунтованими вимоги Фонду гарантування до колишніх керівників АТ «АРТЕМ-БАНК» та присудив стягнути шкоду, завдану Банку та його кредиторам.

Як повідомляв Фонд, менеджмент банку, ухвалюючи у 2015 році рішення про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери, випущені емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом, діяв всупереч інтересів АТ «АРТЕМ-БАНК» та його кредиторів.

  • Крім того, 19 грудня Господарський суд міста Києва продовжить розгляд ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «АРТЕМ-Банк» на суму 29,6 млн грн (справа №910/10354/21).
  • Цього ж дня Центральний апеляційний господарський суд розгляне скаргу  Фонду на рішення суду першої інстанції за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «МЕЛІОР БАНК» на суму понад 56 млн грн (справа №904/3864/21).

Як повідомляв Фонд, посадовими особами ПАТ «МЕЛІОР БАНК» з метою прикриття фінансової неплатоспроможності систематично проводились з грубими порушеннями законодавства операції зі збільшення статутного капіталу банку до мінімально встановленого розміру, необхідного для продовження банківської діяльності станом на 2012 рік. Це було здійснено не за рахунок власних коштів акціонера, як того вимагає законодавство, а фактично – за рахунок кредитних коштів, наданих самим банком фірмам, наближеним до акціонерів ПАТ «МЕЛІОР БАНК». Зокрема, було видано кредити на користь чотирьох компаній, і у подальшому залучені кошти шляхом перерахування через різні компанії були зараховані на рахунок акціонера банку. Тобто, це відбувалось без фактичного надходження коштів на рахунки банку, а виключно за рахунок штучно сформованих активів у балансі.

Крім того, у банку було виявлено факти порушення вимог законодавства України, що регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом.

Нагадаємо, ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «МЕЛІОР БАНК» на понад 188,0 млн грн (справа №904/3867/21) перебуває зараз на етапі розгляду в апеляційній інстанції.

  • 20 грудня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) продовжить розгляд позову у кримінальному провадженні за справою №991/1684/22 на 5,57 млрд грн, фігурантом якої є колишній Голова правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» за низкою звинувачень.

Під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній власника банку С. Курченка - нині підсанкційної особи, оголошеної у міжнародний розшук. За виявленими фактами Фонд спрямував до правоохоронних органів низку заяв, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частину фігурантів оголошено в міжнародний розшук.

Також на розгляді ВАКС перебуває позов Фонду проти власника ПАТ «РЕАЛ БАНК» на суму 4,7 млрд грн (справа №991/6214/22). Ще кілька позовів до пов’язаних осіб банку - на різних стадіях судового розгляду у господарських та кримінальних провадженнях.

21 грудня:

  • Східний апеляційний господарський суд продовжить розгляд апеляційних скарг Фонду та деяких відповідачів за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» на 897 млн грн (справа №917/1920/21).

Нагадаємо, виведення коштів з ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалось через схему кредитування та поручительства пов’язаних з акціонерами компаній. Він був одним із банків, з яких було виведено кошти через австрійський Meinl Bank.

Як було встановлено уже під час виведення ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» з ринку, переважну частину цінних паперів, які перебували у нього в заставі, складали сміттєві цінні папери емітента, що його Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в 2015 році включила до Переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності, а цінні папери визнала такими, що мають ознаки фіктивності.

  • Попереднього тижня, а саме 13 грудня, Одеський апеляційний суд ухвалив рішення на користь Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «ЮСБ БАНК" на суму 384,4 млн грн (справа №522/20270/21). Відповідно до цього рішення скасовано ухвалу суду першої інстанції, а справу направлено для продовження розгляду.

Фондом було встановлено, що до моменту запровадження тимчасової адміністрації з установи з використанням механізму кредитування було виведено та привласнено активи банку на значну суму. «Схема», зокрема, полягала у кредитуванні групи контрагентів – 11 юридичних осіб, що мають ознаки пов’язаних. Здійснена перевірка правочинів свідчить: усі рішення про надання кредитів цій групі позичальників приймались із явним нехтуванням інтересів банку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter