«Голландці» та «англійці»: види аукціонів ФГВ та різниця між ними

21.12.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

За сім років існування та роботи системи Прозорро.Продажі, у ній було оголошено більше 230 тисяч аукціонів з продажу активів банків, що ліквідуються. Більше 14 тисяч торгів стали успішними. Із них 8,7 тисяч аукціонів відбулися за голландською моделлю, та ще 5,3 тисячі – за англійською. У чому різниця між цими типами аукціонів і за яким принципом на них розподіляються активи?

Що продає Фонд?

Під час ліквідації банку Фонд розпочинає передпродажну підготовку, а зрештою – і продаж активів банків, переданих у його управління. На аукціони виставляються усі активи банку – як фізичне майно (офісні приміщення, автомобілі, обладнання тощо), так і кредити, насамперед ті, що не обслуговуються.

Торги відбуваються у системі Прозорро.Продажі відкрито та конкурентно. Участь в аукціонах можуть брати усі зацікавлені покупці, окрім рф, пов’язаних із державною-агресором осіб, а також позичальників та поручителів за виставленими на продаж кредитами.

При продажу активів банків, що ліквідуються, використовується як «англійська», так і «гібридна голландська» модель аукціонів.

У чому різниця?

Англійський трираундовий аукціон (English forward) – найпоширеніший різновид аукціонів у системі Прозорро.Продажі. Під час торгів учасники поступово підвищують ціну своєї пропозиції. У підсумку перемагає той, хто запропонував найвищу ставку.

Важливо: щоб аукціон відбувся, на нього мають зареєструватися щонайменше двоє учасників.

Ще до початку аукціону учасники подають свої закриті цінові пропозиції. Вони мають бути не меншими за публічно оголошену стартову ціну. Нагадаємо, стартова ціна на перших торгах це завжди балансова або оціночна вартість (вища із величин).

Потенційні покупці не знають, чи є ще зареєстровані конкуренти, та не бачать ставки один одного.
Електронна торгова система ранжує ставки учасників від найменшої до найбільшої і той, хто зробив найвищу (закриту) цінову пропозицію, отримує право останнього ходу в кожному з трьох раундів. Це дає йому найвищі шанси на перемогу, адже свої ставки він робить останнім, уже знаючи ставки своїх конкурентів. Зрештою у вирішальному, третьому раунді, саме він може запропонувати мінімальне підвищення, достатнє для того, щоб перебити ставку свого конкурента, щоб стати переможцем.
Змагаються учасники та підвищують свої ставки протягом трьох раундів. При цьому, система не розкриває імена конкурентів аж до завершення аукціону.
Важливо: реєстрація на англійський аукціон завершується зазвичай у переддень проведення торгів! У паспорті торгів визначається початкова ціна, мінімальний крок та вказується конкретний час аукціону.
Показовий приклад – продаж лоту, до складу якого було включено ТЦ «Магелан» в столиці. До складу лоту також входили права вимоги за кредитом, тому стартова ціна відповідала сумі балансової заборгованості позичальника (яка за роки необслуговування кредиту сягнула мільярдів гривень) та оціночної вартості об’єктів нерухомості. Щоразу після неуспішних торгів, активи перевиставлялися на продаж, а початкова ціна планомірно знижувалася у пошуку «ринку». Зрештою, на 18 торги прийшло 3 учасники і при стартовій ціні у 448,5 млн грн, переможною стала ставка у 620 млн грн.
Приклад рекордно успішного англійського аукціону – продаж автомобіля ПАТ «Промінвестбанк». Участь у торгах взяли 48 учасників. У результаті ціна зі стартових 224 тис. грн зросла до 610 тисяч.

Гібридний голландський аукціон (Hybrid Dutch auction) – свого роду українське ноу-хау. Якщо традиційний «голландець» передбачає тільки зниження ціни, то «гібрид» дає можливість двічі зробити ставку на підвищення. Це було зроблено для того, щоб максимізувати ціну продажу. Такий підхід був розроблений і запроваджений Фондом у співпраці з партнерами, провідними міжнародними фахівцями та з урахуванням кращої світової практики.

Так, протягом першого етапу аукціону початкова вартість лота покроково знижується, аж поки хтось з учасників не зупинить це зниження, зафіксувавши ціну.
Наступний етап – етап закритих цінових пропозицій, під час якого інші учасники можуть запропонувати ціну, вищу зафіксованої.

Фінальний етап аукціону – учасник, який зупинив зниження на першому етапі, має право останнього ходу, а отже – може перебити максимальну ставку свого суперника на третьому етапі. В іншому випадку актив відходить переможцю другого етапу.
Важливо: гібридний голландський аукціон починається не залежно від того, чи є зареєстровані учасники. Зацікавлені інвестори можуть приєднатися до торгів уже під час першого етапу аукціону. При цьому кількість учасників та їхні імена невідомі до кінця аукціону.
Один із прикладів роботи цієї моделі аукціону – продаж кредитного портфелю фізичних осіб банку «Аркада». Так, при тому, що автоматичне покрокове зниження ціни було зупинено на позначці 40,1 млн грн, на етапі подання закритих цінових пропозицій учасник №2 перебив ставку, запропонувавши 43,7 млн грн. І на останньому етапі переможець першого (голландського) етапу запропонував ще більше – 45,5 млн грн, і переміг. Іншими словами, саме «гібридність» голландського аукціону допомогла збільшити ціну продажу на 4,4 млн грн.
Ще більше інформації про типи аукціонів – за посиланням на сайті Прозорро.Продажі тут і тут.

Як обирається тип аукціону?

Вибір типу аукціону залежить від виду активу.
Якщо продається, для прикладу, ліквідний об’єкт нерухомості – його виставляють на англійський аукціон. Якщо під час англійського аукціону покупець не знаходиться, актив може бути перевиставлено на продаж на голландський аукціон.
А от для продажу прав вимоги за кредитами, що не обслуговуються, здебільшого одразу використовується голландська модель. Адже стартова ціна кредитів – це у 99,9% випадках сума заборгованості та нарахованих відсотків, включаючи нараховані пені та штрафи. Іншими словами, якщо на папері балансова вартість кредиту зростає (за рахунок нарахованих відсотків, штрафів, пені), цінність застави, якщо вона є, навпаки з часом знецінюється. Власне, гібридна голландська модель аукціону свого часу і була спеціально створена командами Прозорро.Продажі, Фонду та міжнародними фахівцями для ефективного пошуку ринкової ціни таких специфічних активів як права вимоги за кредитами, що не обслуговуються.
За час роботи системи та продажу активів банків, що ліквідуються, 60% успішних торгів відбувалася саме за голландською моделлю.

Варто зауважити, що кожна з цих моделей передбачає, що в підсумку переможцем стане учасник, який запропонує найвищу ціну за лот.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter