Фонд оскаржить рішення суду щодо договору про надання цільової позики між Фондом та ПАТ «Укрінбанк»

10.10.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Рішення Господарського суду Києва, яким було визнано недійсним договір цільової позики та іпотеки, укладені між Фондом та ПАТ «Укрінбанк», не набрали законної сили і будуть оскаржені Фондом у передбаченому законодавством порядку.

Йдеться про договори  іпотеки та цільової позики на суму 1,46 млрд грн, які пішли на виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам банку після того як НБУ відніс ПАТ «Укрінбанк» до категорії неплатоспроможних.

Судом  у якості аргументів були використані судові рішення, які на дату укладання угод ще не існували. Зокрема, мова йде про постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 16.03.2016 року у справі № 826/1162/16, якою оскаржено рішення про визнання ПАТ «Укрінбанк» неплатоспроможним. При цьому, договір цільової позики та іпотечний договір були укладені за місяць до цього - 1 та 8 лютого 2016 року відповідно.

Крім того, згідно з рішенням виконавчої дирекції Фонду № 1705 від 01.09.2016, уповноваженою особою Фонду, якій делеговано повноваження ліквідатора ПАТ «Укрінбанк», з 2 вересня призначений Оберемко Роман Анатолійович. Утім він не був залучений Господарським судом м. Києва до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, всупереч приписам статті 27 Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, при прийнятті Господарським судом м. Києва рішення, яким було визнано недійсним договір цільової позики та іпотеки, укладені між Фондом та ПАТ «Укрінбанк», було грубо порушено вказану норму процесуального законодавства, що має наслідком скасування вказаного рішення суду першої інстанції судом апеляційної інстанції, згідно із вимогами п.3) ч.3 статті 104 Господарського процесуального кодексу України.

Варто нагадати, що Фонд забезпечує виведення з ринку ПАТ «Укрінбанк» з 25 грудня 2015 року. Рішення про запровадження тимчасової адміністрації Фондом було прийнято після прийняття Правлінням НБУ постанови про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Відповідно до ст. 34 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Фонд зобов’язаний розпочати процедуру виведення банку з ринку не пізніше наступного робочого дня після офіційного отримання рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.  

У ході здійснення процедури виведення банку з ринку, Фондом було виплачено понад 1,78 млрд грн. Виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам здійснювались за рахунок кредитних коштів, залучених Фондом у Міністерства фінансів України. Ці кошти повинні бути повернені до бюджету країни.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter