Справи банків «Радикал», «Фінанси та кредит», «Платинум», «Ерде» та «Фінростбанку» цього тижня розглядатиме Верховний Суд

08.01.2024

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня, 08-12 січня, суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 12 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду:

09 січня продовжить розгляд касаційної скарги Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» у справі №910/7305/21 на суму 160,9 млн грн.

Як повідомлялось, після початку процедури виведення ПАТ «РАДИКАЛ-БАНК» з ринку було виявлено, що у ньому до визнання його неплатоспроможним було застосовано кілька схем виведення коштів. Більшість з них – у переддень запровадження тимчасової адміністрації. У результаті усіх маніпуляції кредитний портфель ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» зменшився утричі, а навантаження на Фонд гарантування вкладів щодо виплати гарантованої суми відшкодування – збільшилось.

10 січня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду:

  • Продовжить розгляд питання про арешт активів власника АТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», що був накладений судом у межах забезпечення позову Фонду на 46 млрд грн про відшкодування збитків, завданих банку та його кредиторам (справа №910/268/23).

Нагадаємо, головною причиною неплатоспроможності цього банку та нестачі коштів для повного розрахунку з його кредиторами стало застосування численних схем виведення коштів шляхом кредитування пов’язаних з власником банку компаній, які не повернули отримані кредити та у більшості виявились неплатоспроможними.

У січні 2023 р. Фонд подав позов до Господарського суду м. Києва проти власника АТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» про відшкодування збитків, завданих банку та його кредиторам, та у березні 2023 р. домігся арешту низки активів, що йому опосередковано належать, у межах забезпечення цього позову.

  • Продовжить розгляд по суті касаційних скарг на рішення судів попередніх інстанцій у справі №910/12955/201, якими задоволено позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ПЛАТИНУМ БАНК» на суму 1,5 млрд грн.      
  • Розгляне  по суті касаційну скаргу Фонду у справі №910/19584/20 за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «ЕРДЕ БАНК» на суму 137,5 млн грн.

Як повідомляв Фонд, ще до визнання банку неплатоспроможним він надавав кредити кільком контрагентам, загальна заборгованість яких напередодні визнання банку неплатоспроможним перевищила 70% від усього кредитного портфеля юридичних осіб. При цьому майже 44% цих кредитів були бланковими, за іншими вартість застави не покривала фактичний обсяг заборгованості.

Ще один позов до пов’язаних осіб ПАТ «ЕРДЕ БАНК» розглядатиме Північний апеляційний господарський суд 11 січня 2023 р., - у справі №910/19434/20 про відшкодування збитків на суму 78,7 млн грн.

Крім того, 11 січня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розгляне касаційну скаргу Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" у справі №916/3724/21 на суму 96 млн грн.

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter