Майже 3,1 млрд грн відшкодування отримали вкладники за минулий рік

ПРЕСРЕЛІЗ    

Майже 3,1 млрд грн виплатив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вкладникам банків, що ліквідуються, за 12 місяців 2023-го року. За грудень вкладники цих банків отримали 34 млн грн гарантованого відшкодування.

«За минулий рік ми розпочали процедуру ліквідації щодо чотирьох банків. Наразі по більшості з них вкладникам вже відшкодовано понад 90% коштів. Щодо АТ «УКРБУДІНВЕСТБАНК», рішення про ліквідацію якого було ухвалено останнім, 4 місяці тому, його вкладникам відшкодували понад 92% коштів. Відшкодування отримали всі, хто звернувся за виплатами станом на початок січня. Однак, вкладники і надалі можуть звертатися до Фонду за відшкодуванням, адже гарантовані виплати продовжуються протягом усього періоду ліквідації банку», – зазначає заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Наталія Рудуха.

Нагадаємо, після набуття чинності Закону України №2180-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», на час дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування чи припинення запроваджено норму про 100% відшкодування коштів за банківськими вкладами. Це означає, що вкладникам банків, щодо яких прийнято рішення про виведення з ринку під час дії цієї норми, Фонд відшкодовує повну суму їхніх вкладів, включно з відсотками, станом на день початку процедури виведення.

Зазначимо, наразі виплати можна отримати трьома способами: через додаток «Дія» у смартфоні, дистанційно через банк-агент та безпосередньо у відділенні банку-агента.

З початку заснування Фонду сума виплат гарантованого відшкодування склала 104,6 млрд грн.

Нагадуємо, виплату гарантованого відшкодування Фонд здійснює з власних ресурсів. Станом на 1 січня він накопичив майже 28,57 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter