Позови Фонду до пов’язаних осіб 8 банків – на розгляді судів цього тижня

30.01.2024

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня, 29 січня – 02 лютого, суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 8 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, 01 лютого Східний апеляційний господарський суд продовжить розгляд скарги Фонду та деяких відповідачів за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» про відшкодування збитків у розмірі 897,1 млн грн (справа №917/1920/21).

Нагадаємо, виведення коштів з ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалось через схему кредитування та поручительства пов’язаних з акціонерами компаній. Він був одним із банків, з яких було виведено кошти через австрійський Meinl Bank.

Як було встановлено уже під час виведення ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» з ринку, переважну частину цінних паперів, які перебували у нього в заставі, складали сміттєві цінні папери емітента, що його Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в 2015 році включила до Переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності, а цінні папери визнала такими, що мають ознаки фіктивності.

Крім того, вчора відбувся розгляд позовів Фонду судами першої інстанції. Зокрема, 29 січня:

  • Господарський суд Харківської області продовжив розгляд позову Фонду гарантування до пов’язаних осіб ПАТ "Золоті Ворота» про відшкодування збитків у розмірі 618,7 млн грн (справа №922/2860/18).

Як повідомляв Фонд, після запровадження в АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» тимчасової адміністрації було встановлено, що значна частина кредитів була видана банком низці позичальників, пов’язаних між собою як за особою майнового поручителя, так і за предметом застави (цінних паперів, ліквідність яких сумнівна). За низкою позичальників проведення кредитних операцій було здійснено взагалі за наявності висновків про їх некредитоспроможність. І надалі, уже в процесі виведення банку з ринку, ці позичальники не обслуговували кредити.

Зрештою, проведення АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» ризикової кредитної діяльності призвело до відсутності у банку коштів для виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами.

  • Шевченківський районний суд міста Києва продовжив розгляд цивільного позову Фонду гарантування у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ "РОДОВІД БАНК" на суму 38,6 млн грн (справа №757/18214/17).

Нагадаємо, на сьогодні на розгляді у судах різних інстанцій перебуває кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, у Вищому антикорупційному суді - позов у справі № 991/576/22 на 818,5 млн грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter