Суд задовольнив апеляційну скаргу Фонду у справі Автокразбанку. Цього тижня на розгляді судів позови до пов’язаних осіб 13 банків

13.02.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

12 лютого Східний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Фонду гарантування вкладів та частини відповідачів за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» та присудив стягнути з членів правління та спостережної ради банку відшкодування завданих йому збитків у розмірі 897,1 млн грн (справа №917/1920/21).

Нагадаємо, виведення коштів з ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалось через схему кредитування та поручительства пов’язаних з акціонерами компаній. Він був одним із банків, з яких було виведено кошти через австрійський Meinl Bank.

Як було встановлено уже під час виведення ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» з ринку, переважну частину цінних паперів, які перебували у нього в заставі, складали сміттєві цінні папери емітента, що його Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в 2015 році включила до Переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності, а цінні папери визнала такими, що мають ознаки фіктивності.

Крім того, 12 лютого Північний апеляційний господарський суд продовжив розгляд апеляційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «ЕРДЕ БАНК» на 78,7 млн грн (справа №910/19434/20).

Як повідомляв Фонд, ще до визнання банку неплатоспроможним керівництвом банку було здійснено низку невиправдано ризикових операцій з кредитування юридичних осіб. Зокрема, майже 44% цих кредитів були бланковими, за іншими вартість застави не покривала фактичний обсяг заборгованості. Зрештою, до моменту  визнання банку неплатоспроможним загальна заборгованість за цими кредитами перевищила 70% від усього кредитного портфеля юридичних осіб.

Загалом цього тижня, 12-16 лютого, суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 13 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter