Зафіксований на початку року незначний відтік банківських вкладів є сезонним явищем – Ольга Білай на Х Legal Banking Forum

22.02.2024

ПРЕСРЕЛІЗ  

21 лютого 2024 року заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай взяла участь у Х Legal Banking Forum. Виступ був присвячений впливу війни на поведінку вкладників та їх довіру до банківської системи. 

На початку свого виступу Ольга Білай акцентувала увагу, що відтік вкладів, який останнім часом обговорювали у медіапросторі, не є наслідком можливих законодавчих змін, а є традиційним сезонним явищем, характерним для цього періоду і в попередні роки. Загалом же в банківській системі вже фіксується поступове збільшення суми вкладів фізосіб та ФОП, яка на початок лютого склала майже 1,2 трлн грн. При цьому структура вкладів у розрізі валют та за строковістю останні два роки залишається стабільною, що свідчить про збереження довіри вкладників до національної валюти та банківської системи в цілому.

З початку повномасштабного воєнного вторгнення рф на територію України і запровадженням воєнного стану збільшилася частка вкладів понад 600 тис. грн.

«На це впливають 100% гарантії за вкладами, що діють з квітня 2022 року на час воєнного стану та три місяці після його скасування. Коли підвищується поріг гарантування, вклади починають укрупнятися. Водночас така тенденція є свідченням накопичення заощаджень», – пояснила Ольга Білай.

Ольга Білай також нагадала, що за останні два роки Фонд полегшив доступ до гарантованих виплат – спочатку було запроваджено дистанційні виплати через онлайн-сервіси кількох банків-агентів Фонду, а з жовтня 2023 року отримати гарантоване відшкодування можна через сервіс «Повернення вкладів» у застосунку «Дія».

Довідково. З 13 квітня 2022 року на час дії воєнного стану та три місяці після його скасування чи припинення в Україні діють 100% гарантії за банківськими вкладами фізичних осіб та ФОП. Після завершення тримісячного терміну сума гарантованого відшкодування становитиме 600 тис. грн. 

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter