За перший місяць 2024 року до банків в управлінні Фонду надійшло понад 261,5 млн грн

26.02.2024

ПРЕСРЕЛІЗИ   

Протягом січня 2024 року сума надходження коштів до банків в управлінні Фонду гарантування вкладів склала 261,5 млн грн.

«Очікувано, у перший місяць нового року ми фіксуємо сповільнення темпів надходжень коштів до банків, що ліквідуються Фондом. Це пояснюється зниженням активності потенційних покупців активів банків у період новорічних і різдвяних свят. Усі отримані кошти йдуть на погашення вимог кредиторів банків, що ліквідуються, серед яких, переважно, юридичні особи. Нагадаю, протягом 2023 року банки в ліквідації отримали 7,17 млрд грн – це максимальний показник надходжень за останні чотири роки», - відзначила директор фінансовий Фонду Олена Нужненко.

Із загальної суми надходжень за січень поточного року 55,2 млн грн банки отримали від погашення кредитів, 37,7 млн грн – від реалізації активів, 7,5 млн грн – від погашення цінних паперів, 4,5 млн грн – від оренди майна, 156,7 млн грн – з інших джерел (коррахунки, виконавчі провадження тощо).

У розрізі банків найбільше коштів надійшло до:

АТ «АЙБОКС БАНК» - 153,9 млн грн;

• АТ «БАНК ФОРВАРД» - 21,9 млн грн;

АТ «БАНК СІЧ» - 19,1 млн грн;

АТ «Промінвестбанк» - 17,0 млн грн;

• АТ «МЕГАБАНК» - 15,9 млн грн.

З метою мінімізації негативного впливу наслідків війни Фонд оновив умови погашення кредитної заборгованості для позичальників банків під управлінням Фонду. Водночас, Фонд звертається з проханням до позичальників, за наявності фінансової можливості, продовжувати виконувати свої боргові зобов’язання, щоб не накопичувати кредитне навантаження.

Нагадуємо, кошти, що надходять від управління та реалізації активів (майна) неплатоспроможних банків в управлінні Фонду, спрямовуються на задоволення вимог їх кредиторів у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про надходження до неплатоспроможних банків публікуються на сайті Фонду у розділі: «Статистичні дані щодо неплатоспроможних банків».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter