7,2 млрд грн у держбюджет. Про причини замовних інформаційних атак на Фонд вийшла колонка Світлани Рекрут

28.02.2024

ПРЕСРЕЛІЗ  

Проти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розпочато чергову замовну інформаційну кампанію. Ціна питання – 7,2 мільярди гривень, які мають бути перераховані державі як кредиторські вимоги Державної податкової служби до банків, що виводяться з ринку за порушення правил фінансового моніторингу. 

Про це йдеться у колонці Директора-розпорядника Фонду Світлани Рекрут в інтернет-виданні «Інтерфакс. Україна».

Є всі підстави вважати, що за цією замовною кампанією стоять акціонери банків, щодо яких торік НБУ прийняв рішення про відкликання ліцензій за порушення правил фінансового моніторингу. Інформаційні атаки особливо посилились, коли Державна податкова служба розпочала перевірку роботи цих банків за період до прийняття рішення про виведення їх з ринку.

«Інформаційні атаки на Фонд посилюються щоразу, коли постає питання нашої співпраці із правоохоронними органами чи державною податковою службою, які перевіряють роботу банків за період до прийняття рішення про виведення їх з ринку.

Вочевидь, заздалегідь усвідомлюючи масштаби майбутніх виявлених порушень, на нас почали тиснути» - повідомила Світлана Рекрут.

Станом на сьогодні Фонд уже перерахував державі 550 млн грн з суми, яку Державна податкова служба нарахувала за підсумками перевірки АТ «Айбокс Банк».

Як наголосила Світлана Рекрут, ціна питання – понад 7 мільярдів гривень несплачених податків, які державна податкова служба виявила та уже нарахувала по банках, ліквідованих минулого року за порушення законодавства по фінансовому моніторингу, і які мають бути стягнуті на користь держави. 

«Частково кошти уже перераховано до бюджету: за підсумками минулого року йдеться про понад півмільярда гривень, що є дуже відчутною підтримкою країни під час війни. Та очевидно, акціонери банків мали власні плани на ці суми», - йдеться у колонці.

Проте, за словами Світлани Рекрут, жодні спроби тиску з боку акціонерів не зупинять виконання Фондом гарантування вкладів його обов’язків відповідно до законодавства.

«Фонд виконуватиме вимоги законодавства, керуючись інтересами держави, та робитиме усе, щоб повернути кошти державі та кредиторам банків» - наголосила директор-розпорядник Фонду.

Довідково. У 2023 р. у зв'язку з систематичним порушенням вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення НБУ ухвалив рішення про ліквідацію банків АТ «Айбокс Банк» та АТ «АКБ «КОНКОРД».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter