Фактчек публікацій УНН у зв’язку з медіаатакою проти Фонду гарантування вкладів

05.03.2024

ФАКТЧЕК  

Триває брудна медіакампанія проти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд). Вона збігається з часом ліквідації банків, які за рішенням НБУ виводяться з ринку за порушення правил фінансового моніторингу, що за всіма ознаками вказує на те, що замовниками медіаатаки є акціонери цих банків.

Мета цього тиску – дискредитувати Фонд та похитнути його принципову позицію щодо захисту інтересів держави.

Спростування маніпуляцій

Маніпуляція: директор-розпорядник Фонду провела 100 днів у поїздках за кордон - майже половину робочих днів 2023 р.

Факт:
2022 р
Відрядження: 35 робочих днів включно з дорогою.
2023 р
Відрядження: 43 робочі дні включно з дорогою.

Інші дні перебування за кордоном – це вихідні та відпустка, відповідно до постанови КМУ № 69 від 27 січня 2023 р, яка унормовує перетин кордону з метою відвідування або супроводу матерями своїх дітей віком до 18 років.

Фонд, як ключовий елемент системи фінансової безпеки держави, тісно співпрацює з міжнародними партнерами України та міжнародними організаціями.

Як відомо, відсутність авіасполучення між Україною та іншими країнами внаслідок повномасштабного вторгнення росії суттєво ускладнила транспортні маршрути та суттєво подовжила тривалість перебування у дорозі.

Усі виїзди за кордон директора-розпорядника Фонду здійснюються відповідно до норм законодавства, зокрема, постанови КМУ № 69 від 27 січня 2023 р, яка унормовує перетин кордону посадовими особами державних організацій з метою службових відряджень, або задля відвідування за кордоном або супроводу матерями своїх дітей віком до 18 років.

Маніпуляція: директор-розпорядник Фонду порушила закон, використовуючи авто Мегабанку, що ліквідується.

Факт: відповідно до ст. 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Фонд має право користуватися технічними можливостями банку протягом періоду виведення банку з ринку та/або ліквідації банку з метою мінімізації своїх витрат. Використання авто для поїздки у відрядження економічно суттєво вигідніше для Фонду, ніж витрати на придбання квитків та оплату проживання при пересадках.

За час ліквідації АТ «Мегабанк», Фонд виплатив його вкладникам 4 млрд грн., за підсумком чого став найбільшим кредитором банку. У разі продажу авто саме Фонд отримає кошти від продажу як кредитор третьої черги.

Маніпуляція: дизель по завищеній ціні

Факт: з огляду на воєнний стан та досвід масових тривалих відімкнень електропостачання Фонд проводить відкриті торги з метою укладання договору на постачання пального наливом для генераторів. Майбутній договір не є безпосередньою закупівлею товару, він дасть можливість швидкої закупівлі пального у разі вимкнення електропостачання, навіть у разі ажіотажного сплеску попиту. Умовами проекту договору та технічного завдання тендерної документації передбачена поставка пального за заявочним принципом (тобто за наявної потреби у разі вимкнення електропостачання). Оплата за договором відбудеться тільки після поставки кожної окремої партії. Якщо не буде відімкнень електроенергії, то і замовлень палива не буде, а відповідно не буде і витрачання коштів за договором. Очікувана вартість закупівлі визначається Фондом відповідно до вимог наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 №275 «Про затвердження примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі».

Пальне використовуватиметься для генераторів, що мають забезпечити живлення для підтримки роботи комп’ютерної техніки, серверів, що містять бази даних тощо, навіть під час довгострокової відсутності електропостачання для безперебійної роботи Фонду, в тому числі здійснення гарантованих виплат вкладникам та розрахунків з кредиторами.

Маніпуляція: Фонд здійснює закупівлі за завищеною ціною

Факти:

  • закупівлю товарів, робіт і послуг Фонд здійснює відповідно до законодавства, зокрема, публічні закупівлі відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 №1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;
  • закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється шляхом проведення торгів в електронній системі закупівель Прозорро;
  • торги проводяться відкрито, прозоро, з вільним доступом усіх учасників ринку.

Це лише частина останніх маніпуляцій щодо роботи Фонду.

За деякими ознаками ініціаторами медіаатаки могло бути здійснене несанкціоноване втручання у захищені інформаційні системи, що розслідують правоохоронні органи.

Фонд звернувся до редакції інформагентства УНН з закликом не брати участь у замовних атаках на Фонд, повернутись до дотримання журналістських стандартів та зберегти репутацію медіа, що має високий рівень дотримання журналістських стандартів і достойне довіри своєї аудиторії.

Наголошуємо, що жодні замовні інформаційні кампанії не зупинять Фонд у виконанні обов’язків, покладених на нього законом.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter