У лютому 2024 року до банків в управлінні Фонду надійшло понад 259,8 млн грн

18.03.2024

ПРЕСРЕЛІЗ   

Протягом лютого 2024 року сума надходження коштів до банків в управлінні Фонду гарантування вкладів склала 259,8 млн грн.

«Реалізація активів залишається одним із основних джерел надходження коштів до банків, що ліквідуються. У лютому поточного року понад 57% отриманих банками в ліквідації коштів склали надходження від продажу їх майна. Ще 27% - це кошти, що надходять від позичальників банків, які погашають кредити. Нагадаю, що отримані банком в ході ліквідаційної процедури кошти спрямовуються на погашення вимог його кредиторів», - відзначила директор фінансовий Фонду Олена Нужненко.

Із загальної суми надходжень за лютий поточного року 147,5 млн грн банки отримали від реалізації майна (активів), 69,9 млн грн – від погашення кредитів, 23,6 млн грн – від погашення цінних паперів, 4,6 млн грн – від оренди майна, 14,2 млн грн – з інших джерел (коррахунки, виконавчі провадження тощо).

У розрізі банків найбільше коштів надійшло до:

  • - АТ «Промінвестбанк»- 128,2 млн грн;
  • - АТ «МР БАНК» - 43,9 млн грн;
  • - АТ «БАНК СІЧ» - 27,7 млн грн;
  • - АТ «МЕГАБАНК» - 17,7 млн грн;
  • - АТ «БАНК ФОРВАРД» - 13,7 млн грн.



Загалом з початку року банки в ліквідації отримали 521,3 млн грн, з яких 185,2 млн грн склали кошти, отримані від реалізації майна, 125,1 млн грн – від погашення кредитів, 31,1 млн грн – від погашення цінних паперів, 9,1 млн грн – від оренди майна, 170,9 млн грн - з інших джерел (коррахунки, виконавчі провадження тощо).

З метою мінімізації негативного впливу наслідків війни Фонд оновив умови погашення кредитної заборгованості для позичальників банків під управлінням Фонду. Водночас, Фонд звертається з проханням до позичальників, за наявності фінансової можливості, продовжувати виконувати свої боргові зобов’язання, щоб не накопичувати кредитне навантаження.

Нагадуємо, кошти, що надходять від управління та реалізації активів (майна) неплатоспроможних банків в управлінні Фонду, спрямовуються на задоволення вимог їх кредиторів у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про надходження до неплатоспроможних банків публікуються на сайті Фонду у розділі: «Статистичні дані щодо неплатоспроможних банків».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter