На розгляді Верховного Суду цього тижня 2 позови Фонду до пов’язаних осіб банків

18.03.2024

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня, 18-22 березня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів або банків в управлінні Фонду до пов’язаних осіб та власників 18 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, 1 позов по суті розгляне Верховний Суд, ще 2 – суди апеляційної інстанції:

18 березня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду -  розгляд скарги деяких відповідачів на постанову суду апеляційної інстанції за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «ПЛАТИНУМ БАНК» на 1,5 млрд грн (справа №910/12955/20)

Нагадаємо, після початку процедури виведення Банку з ринку було встановлено низку фактів виведення активів з Банку до визнання його неплатоспроможним.

19 березня Північний апеляційний господарський суд продовжить розгляд апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, яким повністю задоволено позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на суму збитків, завданих банку та його кредиторам, у розмірі 890,5 млн грн (справа №927/252/21)

Як повідомляв Фонд, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало завдання значної матеріальної шкоди банку.

Нагадаємо також, що на розгляді Північного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на суму 434,5 млн грн (справа №927/561/21).

20 березня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розпочне розгляд скарги на обвинувальний вирок Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо колишнього голови правління ПАТ "РЕАЛ БАНК", якого ВАКС 25.12.2023 визнав винним у завданні збитків цьому банку та його кредиторам у розмірі 5,6 млрд грн (справа №991/1684/22).

Під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній Сергія Курченка. За виявленими фактами Фонд спрямував до правоохоронних органів низку заяв, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частину фігурантів оголошено в міжнародний розшук.

21 березня  Вищий антикорупційний суд продовжить розгляд ще одного позову Фонду щодо ПАТ «РЕАЛ БАНК» - проти власника банку Сергія Курченка на суму 4,7 млрд грн (справа № 991/6214/22). Екс-олігарх наразі перебуває під санкціями та перебуває у міжнародному розшуку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter