Високий рівень фінансової грамотності українців є запорукою фінансової стабільності України – Світлана Рекрут

20.03.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

20 березня 2024 року директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут взяла участь у FinLit Forum, проведеного в межах Global Money Week 2024. Захід організовано Фоном гарантування вкладів, Національним банком України, Міністерством освіти і науки України за підтримки Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу».

Виступаючи з вітальним словом Світлана Рекрут відзначила важливість для Фонду, який постійно спілкується з вкладниками та захищає їх права та охоронювані законом інтереси, розробляти та впроваджувати в життя заходи, спрямовані на зміцнення довіри вкладників до банківської системи, зростання їх рівня обізнаності про систему гарантування вкладів та поінформованості щодо різних інструментів управління особистими фінансами.

«Високий рівень фінансової грамотності користувачів фінансових послуг – це запорука фінансової стабільності України. Тому Фонд як один з ключових елементів фінансової безпеки країни підтримує та реалізовує проєкти, які сприяють формуванню стійких фінансових звичок в українців та прийняттю правильних фінансових рішень. Це в тому числі освітні проєкти, мета яких виховувати фінансово грамотну молодь, адже вони формуватимуть фінансове майбутнє країни. Зокрема, Фонд розробив Рамки фінансових компетентностей для різних вікових категорій, а також реалізовує Національний проєкт з фінансової грамотності 2.0 в регіонах України. Також Фонд постійно дбає про захист банківських вкладів громадян, забезпечуючи 100% гарантії на час дії воєнного стану та три місяці після його скасування. Крім того, вкладникам банків, що виводяться з ринку, було розширено доступ до гарантованого відшкодування – виплати здійснюються дистанційно через сервіс «Повернення вкладів» у застосунку Дія», - зазначила Світлана Рекрут.

У своєму виступі Світлана Рекрут також відзначила, що з метою кращого охоплення регіонів наприкінці 2021 р. Фондом створено Лігу амбасадорів фінансової грамотності ‒ об’єднання фахівців-волонтерів, які системно і активно займаються фінансовою просвітою шляхом проведення навчальних заходів різних форматів по всій території України. На сьогодні Ліга об’єднує 94 учасників, які докладають зусиль до формування фінансової культури та навичок фінансової стійкості в кожній українській родині та суспільстві в цілому.

Довідково. Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей) — щорічна міжнародна освітня кампанія, метою якої є розвиток фінансової свідомості дітей та молоді, формування необхідних знань, умінь, поведінки та ставлення, необхідних для прийняття розумних та зважених фінансових рішень, що дасть змогу досягти фінансового добробуту та стійкості. Цього року Всесвітній тиждень грошей проходить 18-24 березня 2024 року.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter