На розгляді Верховного Суду цього тижня – справи банків Таврика та Стандарт, справи ще 12 банків – у судах інших інстанцій

08.04.2024

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня, 08-12 квітня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 14 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, 2 позови по суті розгляне Верховний Суд:

  • 10 квітня  Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд касаційних скарг Фонду за позовами до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» на 2,7 млрд грн (справа №910/18526/21) та до пов’язаних осіб ПАТ «КБ "СТАНДАРТ"» на 794,2 млн грн (справа №910/15260/18).

Як повідомляв Фонд, активи з ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» виводились через кредитування пов’язаних осіб та заміну ліквідної застави за вже виданими кредитами. Зокрема, забезпеченням за кредитами, виданими пов’язаним з цим банком особам, виступили картини, вартість яких у бухгалтерській документації банку була завищена у сотні разів порівняно з реальною ціною. Крім того, було замінено застави за вже виданими раніше позиками - із забезпечення виводились об’єкти нерухомості, натомість, без проведення оцінки був переданий пакет акцій ПАТ «КЮЗ» (згодом, у 2015 р. ця юрособа була визнана банкрутом). Лише за кілька місяців з грудня 2012 по березень 2013 рр. 14 компаній-позичальниць пішло у кероване банкрутство.

Стосовно ПАТ «КБ "СТАНДАРТ"», до визнання цього банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку операцій з виведення активів. Зокрема, протягом 2013-2014 було здійснено 26 кредитних операцій, що завдали банку багатомільйонних збитків.

В заставу за цими кредитами без жодної перевірки кредитоспроможності позичальників надавалися депозити членів Спостережної ради Банку та інших інсайдерів у неспівмірному розмірі (наприклад, сума виданого кредиту – 30 млн грн, а розмір депозиту, переданого в заставу, – 300 тис. грн), сформовані за рахунок кредитних коштів самого банку. Самі боржники були новоствореними суб’єктами господарювання, пов’язаними між собою.

В подальшому ці застави були замінені на сміттєві цінні папери компаній-інсайдерів Банку, заставна вартість яких була безпідставно завищена.

Суди апеляційної інстанції цього тижня розглядатимуть:

  • 08 квітня Північний апеляційний господарський суд продовжить розгляд апеляційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на суму 434,5 млн грн (справа №927/561/21).

Як повідомляв Фонд, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод, наслідком яких стало завдання значної матеріальної шкоди банку. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами.

На сьогодні на розгляді Північного апеляційного господарського суду перебуває ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК»,  який повністю задовольнив суд першої інстанції, - на суму збитків, завданих банку та його кредиторам, у розмірі 890,5 млн грн (справа №927/252/21).

  • 12 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду продовжить розгляд скарги на обвинувальний вирок Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо колишнього голови правління ПАТ "РЕАЛ БАНК", якого ВАКС 25.12.2023 визнав винним у завданні збитків цьому банку та його кредиторам у розмірі 5,6 млрд грн (справа №991/1684/22).

Під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній акціонера ПАТ "РЕАЛ БАНК" Сергія Курченка, який наразі перебуває під санкціями та оголошений у міжнародний розшук. За виявленими фактами Фонд спрямував до правоохоронних органів низку заяв, що лягли в основу відповідних кримінальних справ.

На розгляді ВАКС перебуває також позов Фонду проти власника ПАТ «РЕАЛ БАНК» Сергія Курченка на суму 4,7 млрд грн (справа № 991/6214/22).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter