Позови Фонду до пов’язаних осіб «ФІНРОСТБАНКу», банків «ТРАСТ», «ДЕМАРК» та інших банків – на розгляді судів цього тижня

17.04.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 15-19 квітня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 25 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема:

  • 18 квітня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розглядатиме касаційну скаргу Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на суму 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів, які мали б бути спрямовані на розрахунок з кредиторами банку.

У судах апеляційної інстанції цього тижня на розгляді:

  • 15 квітня Північний апеляційний господарський суд розпочав розгляд апеляційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ БАНК «ТРАСТ» на 394,9 млн грн (справа №910/9851/20).

Нагадаємо також, з метою виведення активів з ПАТ БАНК «ТРАСТ» та заставного майна, керівництвом банку до визнання його неплатоспроможним, завідомо укладались нікчемні угоди про відступлення прав вимоги за кредитними договорами та договорами забезпечення. Наглядним прикладом таких оборудок є продаж фінансовій компанії кредитної угоди, де в якості заставного майна була нерухомість, за ціною на 50% нижчою, ніж первісна сума кредиту. Крім того, напередодні введення тимчасової адміністрації в ПАТ БАНК «ТРАСТ» цим банком були укладені низки договорів з рядом суб’єктів господарської діяльності про надання консультаційних, юридичних, інформаційних та інших послуг, за які банком здійснено оплату без належних на те первинних бухгалтерських документів. При цьому, документи, що підтверджують факт надання цих послуг ПАТ БАНК «ТРАСТ», відсутні.

  • 16 квітня Північний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу одного з відповідачів за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на суму 890,5 млн грн (справа №927/252/21). Нагадаємо, суд першої інстанції задовольнив позов Фонду повністю.

Як повідомляв Фонд, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод, наслідком яких стало завдання значної матеріальної шкоди банку. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами.

Крім того, на розгляді суду апеляційної інстанції перебуває ще один позов  Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на суму 434,5 млн грн (справа №927/561/21).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter