Позови Фонду до пов’язаних осіб «РЕАЛ БАНКУ», «ЄВРОБАНКУ» та ще 16 банків – на розгляді судів цього тижня

23.04.2024

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня, 22-26 квітня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 18 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, в судах апеляційної інстанції розглядатимуться:

22 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду продовжила розгляд скарги на обвинувальний вирок Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо колишнього голови правління ПАТ "РЕАЛ БАНК", якого ВАКС 25.12.2023 визнав винним у завданні збитків цьому банку та його кредиторам у розмірі 5,6 млрд грн (справа №991/1684/22).

Під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній акціонера ПАТ "РЕАЛ БАНК" Сергія Курченка, який наразі перебуває під санкціями та оголошений у міжнародний розшук. За виявленими фактами Фонд спрямував до правоохоронних органів низку заяв, що лягли в основу відповідних кримінальних справ.

На розгляді ВАКС перебуває також позов Фонду проти власника ПАТ «РЕАЛ БАНК» Сергія Курченка на суму 4,7 млрд грн (справа № 991/6214/22).

23 квітня Північний апеляційний господарський суд розпочне розгляд скарги одного з відповідачів на рішення суду першої інстанції, яким позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» про відшкодування збитків у розмірі 27,7 млн грн (справа №910/940/20) задоволено повністю.

Довідково: під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «Євробанк» позивачем було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації,  у ньому здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу (сміттєвих?) цінних паперів.

Крім того, цього тижня відбудеться розгляд позовів Фонду судами першої інстанції. Зокрема:

22 квітня 

  • Голосіївський районний суд м. Києва продовжить розгляд позову Фонду у межах кримінального провадження до пов’язаних осіб ПАТ «Банк «Михайлівський», серед яких, зокрема, колишній Голова правління Банку та інші його керівники, на суму 202,2 млн грн (справа №757/57484/18-к). 

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває ще 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення цього банку до неплатоспроможності. Зокрема, Господарський суд м. Києва розглядає по суті позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 742,6 млн грн (справа №910/11028/20). Справа була передана на новий розгляд до суду першої інстанції на підставі постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у листопаді 2023 р.

  • Святошинський районний суд м. Києва продовжить розгляд позову Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаних осіб ПАТ "КБ "ПІВДЕНКОМБАНК" на 38,0 млн дол США (справа №761/44363/19)

Ліквідні активи ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» до запровадження тимчасової адміністрації були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, пов’язаних із власником банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів та через операції з банком «Meinl Bank Aktiengesellschaft» (Австрія). Зокрема, упродовж 2011-2014 рр. керівництвом ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» було укладено низку сумнівних кредитних договорів з афілійованими юрособами, що прямо чи опосередковано були пов’язані з власниками та керівниками банку. При цьому, у заставу банку в основному було передано малоліквідну заставу – рухоме майно, цінні папери та в 75% випадків – товари в обороті, а саме відходи збагачення залізних руд, чим було завдано значних збитків банку.

  • Господарський суд Одеської області продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ЮСБ БАНК» про відшкодування збитків у розмірі 514,3 млн грн (справа № 916/3821/21).

Фондом було встановлено, що до моменту запровадження тимчасової адміністрації з установи з використанням механізму кредитування було виведено та привласнено активи банку на значну суму. «Схема», зокрема, полягала у кредитуванні групи контрагентів – 11 юридичних осіб, що мають ознаки пов’язаних. Здійснена перевірка правочинів свідчить: усі рішення про надання кредитів цій групі позичальників ухвалювались із явним нехтуванням інтересів банку.

23 квітня Шевченківський районний суд м. Києва продовжить розгляд цивільного позову Фонду гарантування у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ "РОДОВІД БАНК" на 38,6 млн грн (справа №757/18214/17).

Нагадаємо, на сьогодні на розгляді у судах різних інстанцій перебуває кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, у Вищому антикорупційному суді - позов у справі № 991/576/22 на 818,5 млн грн.

 

25 квітня: Господарський суд м. Києва розгляне позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК "НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» на суму збитків 1,2 млрд грн (справа №910/13722/22).

Як повідомляв Фонд, незадовго до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» уклав договори відступлення прав вимоги за кредитами на користь ряду факторингових компаній. При цьому кошти на кореспондентські рахунки банку на оплату цих договорів не надходили. Таким чином банк втратив активи, що формували грошовий потік, та ліквідне забезпечення за кредитами.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter