Позови Фонду до пов’язаних осіб 12 банків – на розгляді судів цього тижня

30.04.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 29 квітня – 3 травня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 12 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, цього тижня Північним апеляційним господарським судом розглядатимуться:

  • 30 квітня апеляційна скарга Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК ДЕМАРК» на суму 434,5 млн грн (справа №927/561/21).

Як повідомляв Фонд, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод, наслідком яких стало завдання значної матеріальної шкоди банку. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами.

На сьогодні на розгляді Північного апеляційного господарського суду перебуває ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК», який повністю задовольнив суд першої інстанції, - на суму збитків, завданих банку та його кредиторам, у розмірі 890,5 млн грн (справа №927/252/21).

  • 02 травня апеляційні скарги Фонду та деяких відповідачів на рішення суду першої інстанції про часткове задоволення вимог Фонду у справі за позовом до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» (справа №910/686/20) про відшкодування збитків у розмірі 8,8 млн грн.

Довідково: під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «Євробанк» позивачем було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації, у ньому здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу сміттєвих цінних паперів.

Решта справ розглядаються цього тижня судами першої інстанції, зокрема, Господарський суд міста Києва:

  • 30 квітня продовжить розгляд по суті позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» (справа №910/11028/20) про відшкодування збитків у розмірі 742,6 млн грн). Справа була передана на новий розгляд до суду першої інстанції на підставі постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у листопаді 2023 р.

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу сміттєвих цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

  • 02 травня продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» (справа №910/13722/22) про відшкодування збитків у розмірі понад 1,1 млрд грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter