Справи банків «МИХАЙЛІВСЬКИЙ», «РОДОВІД», «ФІНРОСТБАНК» та ще 6 банків - на розгляді судів першої інстанції цього тижня

06.05.2024

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня, 06-10 травня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають справи за позовами Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 9 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам.


Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, цього тижня суди першої інстанції розглянуть:

7 травня

Голосіївський районний суд міста Києва розгляне позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 202,2 млн грн у межах кримінального провадження, фігурантами якого є, зокрема, колишній Голова правління Банку та інші його керівники (справа №757/57484/18-к).

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває ще 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення цього банку до неплатоспроможності.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває ще 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення цього банку до неплатоспроможності. Зокрема, у суді першої інстанції перебуває позов справа №910/11028/20 (позов Фонду на суму 742,6 млн грн), що була передана на новий розгляд до суду першої інстанції на підставі постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у листопаді 2023 р.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) продовжить розгляд позову у кримінальному провадженні позову Фонду  до пов’язаної особи ПАТ "РОДОВІД БАНК" на суму 800 млн грн (справа №991/576/22).

Нагадаємо, на сьогодні на розгляді у судах різних інстанцій перебуває кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, на розгляді у суді першої інстанції перебуває цивільний позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ "РОДОВІД БАНК" на суму 38,6 млн грн (справа №757/18214/17).

10 травня                          

Господарський суд Одеської області розгляне позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» на суму 421,3 млн грн (справа №916/1522/22).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів, які мали б бути спрямовані на розрахунок з кредиторами банку.

Крім того, на розгляді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду перебуває касаційна скарга Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на суму 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter