Закон щодо відшкодування фізичним особам шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг, опубліковано

21.11.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

18 листопада Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг» (Закон) опубліковано у газеті «Голос України».

Відповідно до розділу II «Прикінцеві положення», Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не пізніше 20 робочих днів з дня набрання чинності Законом розпочне виплату відшкодування  коштів фізичним особам (у межах суми гарантованого відшкодування), які набули право на таке відшкодування у зв’язку з їх прирівнянням до вкладників, а коштів – до вкладів.

Даний Закон було розроблено, зокрема, з метою захисту прав тисяч клієнтів ПАТ «Банк Михайлівський», які постраждали внаслідок реалізації схеми із залученням коштів на рахунки фінансових компаній через установи банку як повіреного. З метою недопущення подібних випадків у майбутньому на банки покладено обов’язок при виконанні функцій посередника із залучення коштів від населення на користь третіх осіб попередньо ознайомлювати своїх клієнтів у письмовій формі про непоширення на їхні кошти гарантій, встановлених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

«Прийняття Закону дає нам можливість індивідуально, опрацювавши кожну заяву, яка надійшла від клієнтів ПАТ «Банк Михайлівський», повернути їм кошти у межах гарантованої суми 200 тисяч гривень. Особливо важливо, що прийнятий Закон посилює відповідальність причетних до доведення до неплатоспроможності банку осіб», – каже Костянтин Ворушилін, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Ініціатором законопроекту став Президент України Петро Порошенко. 11 листопада, під час зустрічі з представниками ошуканих клієнтів ПАТ «Банк Михайлівський», Глава держави визначив його як невідкладний. У стислі строки законопроект було розглянуто профільним комітетом Верховної Ради - з питань фінансової політики і банківської діяльності. Уже 15 листопада законопроект було прийнято Верховною Радою. 16 листопада під час зустрічі із ініціативною групою клієнтів ПАТ «Банк Михайлівський» Президент України Петро Порошенко підписав Закон.

Як відомо, документ був розроблений за участі Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства фінансів України та правоохоронних органів. Законом вносяться зміни до Законів України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», «Про банки і банківську діяльність» та «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter