Вирішення питання проблемних активів банків – ключовий елемент у забезпеченні фінансової стабільності країни

18.04.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Bankers club«Проблема токсичних активів банківської системи України: виклики та шляхи вирішення» – під такою назвою у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб відбулося чергове засідання Клубу банкірів. До участі у дискусії долучились представники Фонду та Національного банку України.

«Сьогодні в управлінні Фонду перебуває 89 банків. І у більшості з них значна частина активів - «токсичні». Мова йде про інсайдерські та бланкові кредити, виведені застави, кредити зі значним терміном прострочки. З метою розрахунку з кредиторами банків, ми маємо максимально швидко та дорого продавати активи банків, що ліквідуються. Із реалізацією проблемних кредитів виникають чи не найбільші складнощі», – сказала, відкриваючи дискусію, Наталія Рудуха, заступник директора-розпорядника Фонду.        

80% активів банків, що перебувають в управлінні Фонду, – це кредити. 

«95% кредитів припиняють обслуговуватись до або одразу після початку процедури виведення банку з ринку. На жаль, ні погіршення кредитної історії, ні перспективи судових позовів  жодним чином не спонукають позичальників до погашення заборгованості, – сказав Тарас Єлейко, т.в.о. директора департаменту консолідованого продажу активів. – Майже половина кредитного портфелю банків – кредити 600 великих груп позичальників із середнім розміром кредиту 300 млн грн. При цьому, 43% цих кредитів не мають реального забезпечення. «На папері» за ними можуть бути цінні папери, визнані у більшості своїй уже фіктивними. Усі подібні схеми лягають в основу заяв та позовів, які Фонд подає до відповідних інстанцій».

Сьогодні Фонд докладає максимум зусиль, аби у тому числі у судовому порядку працювати з проблемними активами, поліпшувати їх якість і тим самим підвищувати ціну їх реалізації.

У той же час, Михайло Довбенко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності, переконаний: передусім потрібно думати над тим, як переломити тенденцію до збільшення ваги проблемних активів у платоспроможних банках. Працюють на вирішенням цього питання і у Національному банку України.

 «На початок року частка NPL (непрацюючих кредитів) у банківській системі України становила 44,6%. Оновлені дані свідчать, що цей показник продовжує зростати, і на сьогодні вже є найвищим серед країн Європи, – повідомив Євген Степанюк, начальник управління реформування фінансового сектору НБУ. – Це – системна проблема, яка потребує комплексного рішення. Сьогодні розглядається кілька варіантів звільнення балансів банків від неякісних активів або залучення до управління ними професійного менеджменту, у тому числі шляхом створення спеціальної компанії з управління проблемними активами. Міжнародний досвід свідчить, що робота такої компанії може бути успішною за умови запровадження ефективної судової та виконавчої практики. Для Національного банку вирішення питання проблемних активів є одним із найбільш пріоритетних. Це – ключовий елемент не тільки відновлення кредитування, але й забезпечення фінансової стабільності».

Учасники дискусії повідомили, що сьогодні у Міністерстві фінансів створена робоча група для розробки концепції створення компанії з управління проблемними активами. Паралельно розглядаються та вивчаються інші варіанти врегулювання проблемної заборгованості. 

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter