«Пілотний проект» великого пакетного продажу активів в Україні входить в активну фазу реалізації: відкрито кімнати даних

25.07.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Спільний «пілотний проект» Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з продажу великих пулів активів неплатоспроможних банків входить в активну фазу реалізації. Для детального ознайомлення із активами, включеними у пули, відкриваються віртуальні кімнати даних. Доступ до матеріалів кредитних справ зацікавлені інвестори можуть отримати після реєстрації та підписання з організаторами торгів договорів про нерозголошення. У свою чергу Фонд, дотримуючись принципу максимального розкриття інформації про виставлені на продаж активи, на власному офіційному сайті та Інформаційному порталі оприлюднив детальну інформацію про сформовані пули та умови їх реалізації. За посиланнями – «пул 1» та «пул 2» – оприлюднені публічні паспорти активів та торгів.         

У рамках «пілотного проекту» на продаж виставлено два пули активів – права вимоги за кредитами, загальна заборгованість за якими складає понад 13 млрд грн. Основа пулів – кредити великого корпоративного бізнесу. Усі включені у пули активи – перебувають у заставі НБУ. 

До продажу, за умовами «пілотного проекту»,  залучено дві компанії, що є світовими лідерами з реалізації проблемних активів:  ТОВ «Дебтекс Україна» (дочірня компанія DebtX) та ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (дочірня компанія FFN). Уже на 19 вересня на обох майданчиках заплановані торги. Деталі щодо умов ознайомлення із активами та участі в аукціонах можна знайти на сайтах:

https://www.ffncorp.com/

https://www.debtx.com/  

Залучення міжнародних компаній дозволить провести перший в країні пакетний продаж проблемних активів із використанням найкращого світового досвіду. Та найголовніше – це дасть можливість привернути увагу великих іноземних та внутрішніх інвесторів до вітчизняного ринку непрацюючих кредитів. Кожна із компаній має багаторічний досвід роботи на світовому ринку непрацюючих кредитів та авторитет серед інвесторів. У разі успішної реалізації, «пілот» може стати додатковим сигналом інвесторам, що ринок проблемних активів України є цікавим та відкритим, а також таким, що працює за зрозумілими та загальноприйнятими правилами.        

Нагадаємо, старт «пілотного проекту» з пакетного продажу активів, які є в заставі НБУ, було дано на початку 2017-го відповідним рішенням НБУ та подальшим рішенням Фонду. НБУ як заставодержатель своїми рішеннями погоджував склади лотів, спосіб та місце їх реалізації. Отримані від продажу кошти будуть спрямовані на задоволення кредиторських вимог НБУ (за надане банкам рефінансування).

При цьому усі передбачені внутрішніми нормативними актами Фонду процедури будуть дотримані. Так, на вимогу Фонду стартова ціна лотів встановлена не нижче оціночної вартості. Термін експозиції активів перед торгами становитиме не менше 30 днів. Крім того, задля максимального розширення аудиторії потенційних інвесторів кімнати даних також будуть відкриті у кожному банку, залученому у «пілотний проект».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter