За заявою уповноваженої особи Фонду правоохоронці затримали представника однієї страхової компанії, який намагався дати хабар

08.08.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

За заявою уповноваженої особи Фонду гарантування працівники ГУ БКОЗ СБУ та ГПУ затримали представника однієї страхової компанії, який намагався дати хабар за організацію виплати коштів кредитору неплатоспроможного банку в обхід визначеної законодавством черговості.

На час визнання банку неплатоспроможним залишки на рахунку страховика становили більше 10 млн грн. Страхова компанія звернулась до Фонду гарантування з вимогою здійснити виплату поза процедурою задоволення вимог кредиторів, мотивуючи це тим, що вказані кошти належать фізичним особам. У зв’язку з тим, що відповідно до законодавства вклади юридичних осіб не гарантуються, у виплаті було відмовлено.

Страхова компанія ініціювала відповідний судовий позов до Фонду гарантування та уповноваженої особи Фонду гарантування на ліквідацію неплатоспроможного банку.

Остаточне рішення виніс Вищий адміністративний суд України, який своєю постановою задовольнив вимоги страховика та зобов’язав уповноважену особу та Фонд гарантування виплатити вказані кошти.

Таким чином, суд виніс рішення не зважаючи на відсутність законодавчих норм щодо гарантій за вкладами юридичних осіб та процедури виплати коштів на їх користь, на те, що фізичні особи - страхувальники вказаної компанії ніколи не були клієнтами цього неплатоспроможного банку, а банк ніколи не сплачував регулярний збір до Фонду за такими вкладами.

На даний час, стосовно судів апеляційної та касаційної інстанції, які ухвалювали таке рішення, у Вищій раді правосуддя відкрито дисциплінарну справу.

Посадові особи страхової компанії, розуміючи те, що правовий механізм виконання такого рішення суду відсутній та здійснення виплати у законний спосіб є неможливим, направили свого представника  до уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку, через якого запропонували надання неправомірної вигоди взамін організації здійснення незаконної виплати.

Уповноважена особа Фонду звернулась у ГУ БКОЗ СБУ та ГПУ із заявою про вчинення злочину.

Операція із затримання зловмисника стала можливою завдяки тісній співпраці та ефективній взаємодії Фонду гарантування з ГУ БКОЗ СБУ і ГПУ.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter