Фонд гарантування готовий до продажу активів на голландських аукціонах

26.09.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів готовий до старту пілотного проекту з продажу активів банків, що ліквідуються, на «голландських аукціонах». Про це заявила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Світлана Рекрут під час панельної дискусії у рамках фінансового форуму в Одесі.

За її словами, проведення таких аукціонів дозволить розширити  інструментарій Фонду гарантування, та більш швидко і ефективно знаходити покупців.

«Це зміна правил гри: ми виставлятимемо актив на продаж за балансовою вартістю, і впродовж дня ціна автоматично покроково знижуватиметься. «Нормативка» уже заюстована, усі необхідні регламенти доопрацьовуються. Фонд готовий до запуску. Це розширить інструментарій Фонду, для того, щоб ми могли більш швидко та більш ефективно  передати ці активи у приватні руки. Адже очевидно, що робота з будь-якими активами є набагато ефективніша, якщо є приватний господар або власник», - сказала С.Рекрут.

Перші аукціони за новою системою, як планується, відбудуться уже у жовтні.

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб фактично з нуля доводиться створювати інфраструктуру ринку проблемних кредитів в Україні. На балансі банків, що ліквідуються, перебувають активи номінальною вартістю майже 500 млрд грн, із них – 90% непрацюючі кредити.

«Ми створили зрозумілу для всіх учасників ринку систему електронних аукціонів ProZorro.Продажі. Прозорість процесу продажу дозволила нам відійти від необхідності визначення початкової ціни. Сьогодні ми виставляємо активи за балансовою вартістю, тим самим уникаючи звинувачень в завищенні чи заниженні ціни. І вже до кінця року плануємо виставити на продаж щонайменше 90% всіх активів. Інфраструктура є, та ми чекаємо на активізацію покупців. Тільки здорова конкуренція допоможе досягнути нашої основної мети – максимальної ціни реалізації активів банків, що ліквідуються, а відтак – і задоволення вимог кредиторів», – підкреслила С.Рекрут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter