Навчальний візит представників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до Фонду страхування ощадних депозитів Туреччини, червень 2013 р.

01.07.2013

З 26 по 28червня 2013 р. у Стамбулі, Туреччина, відбулися двосторонні зустрічі представників Фонду страхування ощадних депозитів Туреччини (ФСОД) та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Цей захід було організовано в рамкам Меморандуму про співпрацю між Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (Україна) та Фондом страхування ощадних депозитів Туреччини.

У ході зустрічей турецька сторона поділилась досвідом роботи, зокрема, щодо повноважень, головних функцій та обов’язків ФСОД. Велику увагу було приділено методології моніторингу ризиків у банківській системі та функціонування системи диференційованих внесків до Фонду на основі оцінки ризиків. Також був розглянутий досвід ФСОД у виведенні неплатоспроможних банків з ринку, проаналізовано питання та проблеми фінансової кризи 2001 року. Учасники зустрічей розглянули процеси та методи виведення банків з ринку, що використовуються в ФСОД. Значну увагу було приділено питанню управління активами і пасивами неплатоспроможних банків. Представники ФГВФО також ознайомилися з особливостями функціонування банку проблемних активів, що належить ФСОД.

Досвід колег з Туреччини є надзвичайно актуальним і важливим в умовах набуття чинності законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», що значно розширив повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сфері виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter