28 листопада 2011 року Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було передано ліцензії на програмне забезпечення системи управління базами даними (СУБД) Oracle та апаратні компоненти для захисту інформації, придбані Проектом USAID FINREP

29.11.2011

СУБД Oracle має забезпечити надійний обмін великими за обсягами інформаційними та грошовими потоками через інформаційні системи, які зараз працюють у Фонді, а також лягти в основу майбутніх розробок, зокрема, нової автоматизованої системи виплат гарантованих сум відшкодувань вкладникам банків, що ліквідовуються. Після її впровадження вкладники банків, яких позбавлено ліцензії та ініційовано процедуру ліквідації, зможуть отримати кошти значно простіше та швидше, ніж це відбувається зараз.

Передбачається, що виплати кредиторам – фізичним особам будуть проводитись банками-агентами Фонду із використанням технології Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), яку розробив та координує Національний банк України. Обладнання, отримане Фондом від Проекту, призначене для захисту інформації у відповідності до вимог НБУ в процесі здійснення виплат відшкодувань.

"Ми дуже вдячні USAID за надану допомогу. Я впевнений, що нова автоматизована система виплат відшкодувань сприятиме більшому захисту прав вкладників банків. По суті — це допомога всьому фінансовому сектору, адже збільшення надійності і ефективності роботи Фонду є одним із факторів відновлення довіри до банківської системи", — заявив під час урочистої церемонії передачі ліцензії на програмне забезпечення Андрій Оленчик, виконуючий обов’язки директора розпорядника Фонду. За допомогою впровадження автоматизованої системи виплат буде суттєво зменшений періоду часу від моменту ліквідації банку до початку виплат відшкодувань вкладникам.

Підтримка Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є частиною плану дій FINREP з посилення організаційної спроможності установ фінансового сектору. З впровадженням сучасних технологій Фонд зможе працювати більш ефективно та виконувати не тільки всі основні функції, а й нові, які передбачає ряд законопроектів, розроблених Національним банком та парламентарями.

Впродовж останнього року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб плідно співпрацює з Проектом USAID FINREP в напрямку надання технічної допомоги Фонду з метою вдосконалення та подальшого реформування системи гарантування вкладів в Україні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter