Активи з УПБ виводились через іноземний банк, схемне кредитування, невигідну переуступку прав вимог та придбання «сміттєвих» ЦП

20.04.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Assets PJSC UPB 1Активи з ПАТ «Український професійний банк» (УПБ) виводились через іноземний банк, схемне кредитування пов’язаних осіб, підписання угод переуступки прав вимог на невигідних умовах та придбання «сміттєвих» цінних паперів.

З коррахунку «УПБ» в Банку FRICK&CO (Ліхтенштейн) були списані кошти  в сумі більше 10 млн дол США на користь компанії-нерезидента за зобов’язаннями пов’язаної з власником «УПБ» юридичної особи. Уповноважена особа Фонду гарантування, відразу після отримання повідомлення про наміри списати кошти, відправила відповідь BANK FRICK з забороною здійснювати таку трансакцію. Відповідні листи з проханням посприяти не допустити списання коштів також були направлені до центробанку Ліхтенштейну, до Національного банку України, Державної служби фінансового моніторингу України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України. Не дивлячись на це, 3 липня 2015 року кошти були списані.

Напередодні запровадження тимчасової адміністрації був відчужений забезпечений високоліквідним майном кредитний портфель «УПБ» загальною номінальною вартістю 2,42 млрд грн. Таким чином, укладаючи договори застави, відступлення прав вимоги, здійснюючи зарахування коштів з рахунків окремих клієнтів банку на рахунки позичальників для дострокового погашення кредитної заборгованості, «УПБ» безоплатно здійснив відчуження майнових прав кредитора та відмовився від власних майнових вимог і  прийняв на себе зобов’язання щодо забезпечення виконання грошових вимог окремих кредиторів.

Усі операції з відчуження кредитного портфеля були здійснені без фактичного надходження коштів на кореспондентський рахунок або готівки в касу банку.

Assets PJSC UPB 2Кошти також виводились шляхом придбання цінних паперів, емітованих пов’язаними особами. «На папері» портфель ЦП становив 300 млн грн, а ринкова вартість, визначена незалежним суб’єктом оціночної діяльності, становить лише близько 300 тисяч грн.

99,5% активів «УПБ» – негативно класифіковані. Портфель цінних паперів і кредитний портфель мають незадовільний рівень обслуговування, низьколіквідне забезпечення, або й зовсім не забезпечені.

Відчуження нерухомого майна та інших основних засобів балансовою вартістю 300 млн грн здійснювалось, в основному, шляхом списання коштів з рахунків юридичних осіб пов’язаних з контролером банку. Така схема була реалізована при укладені договорів купівлі-продажу об’єктів нерухомості, автомобілів та рухомого майна із значним дисконтом. При цьому за активи, балансова вартість яких становила 231 млн грн,  оплата здійснювалась за третю особу, з якою укладено договори купівлі-продажу.

Assets PJSC UPB 3За день до введення тимчасової адміністрації були продані всі необоротні (обладнання, обчислювальна техніка, меблі, побутова техніка, сейфи, стелажі, комп’ютерна та оргтехніка) та нематеріальні активи (ліцензоване програмне забезпечення) банку. Договори  було укладено без проведення експертної оцінки за цінами,  що відрізняються від ринкових на кілька десятків і більше відсотків, а на комп’ютерну техніку, банкомати, дизель-генератори та меблі – в сотні разів. Балансовий збиток від операцій з відчуження необоротних і нематеріальних активів становив 116 729,7 тис. грн. До речі, продаж необоротних активів був здійснений без фактичного надходження коштів на кореспондентський рахунок або готівки в касу банку.

На сьогоднішній день судами України розглядається 41 спір за позовом уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «УПБ» про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину по відчуженню майна (майнових прав), орієнтовною  ціною 413 млн грн.

Крім того, у рамках кримінальних проваджень, зареєстрованих за заявою уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «УПБ» про вчинення кримінальних правопорушень,  накладено арешти на майно (в тому числі нерухомість, земельні ділянки, транспортні засоби), що ймовірно було предметом вчинення злочинів, на загальну суму близько 300 млн грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter