85% облігацій, наявних у портфелі ПАТ «КБ «Хрещатик» на продаж, незабезпечені і емітовані фірмами, що мають ознаки фіктивності

01.06.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у ході вибіркового аудиту активів ПАТ «КБ «Хрещатик» викрито нові факти, що можуть свідчити про зловживання посадовими особами банку.

Так, аналіз портфелю цінних паперів виявив, що на початок квітня цього року у ПАТ «КБ «Хрещатик» на балансовому рахунку «Боргові цінні папери, випущені небанківськими фінансовими установами, у портфелі банку на продаж» обліковувались облігації на загальну суму понад  2,27 млрд грн. При цьому, майже 85% з них виявились незабезпеченими. До того ж, емітенти цих цінних паперів мали усі ознаки фіктивності – відсутність основних фондів та виробничих запасів, чисельність працюючих 1-2 особи, отримані кошти від реалізації облігацій направлялися як внески в статутні фонди інших суб’єктів господарювання. За попередньою інформацією, у 91,8% випадків компанії, що випускали облігації, виявилися пов’язаними з банком особами.

Один із показових прикладів - у власності ПАТ «КБ «Хрещатик» перебувають облігації трьох, пов’язаних між собою приватних компаній, балансовою вартістю понад 370 млн грн. При цьому усі три емітенти хоч і мають різні назви, але зареєстровані за однією адресою у Києві.

Приміром, згідно з проспектом емісії, облігації, емітовані однією із цих трьох фірм, балансовою вартістю понад 118 млн грн, підлягають погашенню, починаючи з січня 2018 року. На момент випуску цінних паперів у ній працювала всього одна людина. У ході перевірки було встановлено: суттєвого майна за фірмою не зареєстровано за винятком права власності на об’єкт незавершеного будівництва – житлово-офісний комплекс банку «Хрещатик» у м. Вінниця. Таким чином, на сьогодні вбачаються суттєві ризики непогашення цінних паперів у визначений строк.

Облігації емітовані ще двома згадуваними компаніями, загальною балансовою вартістю понад 252 млн грн, підлягають погашенню, починаючи з грудня цього року. Водночас у банку наявні підписані договори зворотного викупу частини з цих цінних паперів їх емітентами. Первинний розрахунок мав бути проведений 20 квітня цього року. Утім, кошти так і не надійшли. Як вдалося встановити, виконання зобов’язань за облігаціями забезпечено іпотекою земельних ділянок у с. Сеньківка, Бориспільського району. Проте у держреєстрах існують записи про накладення арешту на майно за клопотанням СБУ в рамках розслідування кримінального провадження. До того ж, щодо емітентів діє податкова застава.  

Обставини даних справ встановлюються. Зазвичай подібні схеми із цінними паперами створюються з метою контролю грошових потоків або навіть прикриття операцій з виведення коштів банків.

За результатами перевірки Фондом будуть подані заяви про вчинення правопорушень керівним складом та службовими особами ПАТ «КБ «Хрещатик».

Нагадаємо, як уже повідомлялося, вибірковий аудит активів ПАТ «КБ «Хрещатик» виявив численні факти, які могли  спричинити недоотримання банком прибутку

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter