Фонд гарантування взяв участь у дискусії щодо ключових напрямків розвитку системи гарантування вкладів в Україні

23.02.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

forumЗаступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик взяв участь у юридично-банківському форумі в столиці. Участь у окремій панельній дискусії щодо ключових напрямків розвитку системи гарантування вкладів також взяли Юлія Берещенко, директор департаменту консолідованого продажу та управління активами, та Олег Плотніченко, заступник начальника відділу юридичного супроводу виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Презентація: Основні показники роботи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з виведення банків з ринку / повернення активів

 «У 2012 році, з появою нового закону, для системи гарантування вкладів фізичних осіб в Україні розпочалась нова ера. З вересня 2012 року Національний банк 90 разів приймав рішення про визнання банку неплатоспроможним. Два банки Фонду вдалося повернути на ринок. За цей час свої кошти у межах виплати гарантованої суми відшкодування отримали понад 1,5 млн вкладників. Тільки за два роки – упродовж 2014-16 років – загальна сума відшкодування склала майже 82 млрд грн», – нагадав Андрій Оленчик.

Утім сьогодні Фонду доводиться відповідати на численні виклики, серед яких обслуговування та повернення запозичених для розрахунку з вкладниками коштів, низька якість банківських активів та судова практика щодо розгляду позовів, поданих Фондом чи ж неплатоспроможними банками.

Так, для виплати гарантованого відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків Фонду довелося зробити суттєві запозичення з державного бюджету. Залишок заборгованості на сьогодні складає майже 60 млрд грн. Та беручи до уваги діючі відсоткові ставки за позиками, на момент повернення, крім тіла кредиту, Фонду доведеться виплатити додатково 85,5 млрд грн відсотків. Зважаючи на це, сьогодні йде пошук шляхів вирішення цього питання та здешевлення взятих запозичень.

Крім того, триває робота над налагодженням співпраці з правоохоронними органами, у тому числі з метою притягнення до відповідальності причетних до доведення банків до неплатоспроможності керівників та власників банків, та повернення виведених з неплатоспроможних банків активів.  

Станом на початок лютого 2017 року, Фондом подано до правоохоронних органів 3835 заяви про вчинення кримінального злочину на загальну суму 295,5 млрд грн. При цьому до суду дійшло тільки 14 справ, з яких 10 справ розглянуто по суті та у 8 на суму 0,72 млрд грн винесено обвинувальні вироки.

На виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває понад 117 939 виконавчих проваджень, за якими на користь неплатоспроможних банків або банків, що ліквідуються,  стягненню підлягають кошти на загальну суму більше 146,5 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter