29 жовтня 2013 року відбулось засідання круглого столу на тему: "Грамотність банківських вкладників: як не втратити заощадження та захистити свої інтереси?"

30.10.2013

29 жовтня 2013 року відбулось засідання круглого столу на тему: "Грамотність банківських вкладників: як не втратити заощадження та захистити свої інтереси?", організованого за ініціативи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підтримки проекту USAID FINREP-II та ГО "Український освітній центр реформ".

Директор-розпорядник Фонду Олена Шарова наголосила на необхідності спільних зусиль Фонду та банків щодо фінансової просвіти населення, зокрема про систему гарантування вкладів фізичних осіб, що відповідає вимогам Положення про порядок інформування вкладників про систему гарантування вкладів фізичних осіб.

"Свідомий та поінформований вибір при розміщенні своїх коштів на вклад до того чи іншого банку є запорукою зміцнення довіри до вітчизняної банківської системи. Для підвищення рівня фінансової грамотності Фонд забезпечує громадянам доступ до просвітницьких матеріалів про гарантії за вкладами, що міститимуть неупереджену та достовірну інформацію про переваги та обмеження системи гарантування вкладів фізичних осіб. Перелік коштів, що не відшкодовується Фондом, наведено у статті 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Розуміючи важливість обізнаності вкладників, Фонд, разом з партнерами, активно проводить просвітницьку кампанію в регіонах України", - відзначила директор-розпорядник.

Директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст підкреслив, що приріст вкладів у гривні більш ніж у 10 разів перевищує приріст вкладів в іноземній валюті. "Це пов’язано з тим, що українці почали рахувати свій дохід. Якщо людина, вкладаючись у гривню, отримує на 10% більше, то вона, безумовно, зробить вибір на користь більш прибуткового інструменту", - зазначив Олександр Дубихвіст.

Виконавчий директор НАБУ Сергій Мамедов зазначив, що обізнаність вкладників сприятиме підвищенню рівня довіри населення до банківської системи. Таким чином, банки зацікавлені в освіченому вкладнику.

Ректор УБС НБУ Тамара Смовженко підкреслила важливість вироблення спільної стратегії для всіх учасників ринку фінансових послуг задля підвищення рівня фінансової грамотності населення. Детальніше...

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter