РОЗРАХУНКИ БАНКІВСЬКОЮ КАРТКОЮ БЕЗПЕЧНО: 10 ПРОСТИХ ПРАВИЛ ДЛЯ ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ

21.08.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

10 advices for kids_1.pngЧи можна входити до веб-банкінгу через публічні відкриті мережі Wi-Fi? На що потрібно звертати увагу при оплаті товару в Інтернеті? Та який номер обов’язково має бути збережений у вашій телефонній книзі? Відповіді на ці запитання – ази фінансової грамотності. І що раніше їх вивчиш – то менше  фінансових помилок зробиш. Фонд гарантування пропонує 10 простих правил карткових розрахунків, яких батькам варто навчити своїх дітей, розроблених міжнародною недержавною організацією Сhild & Youth Finance International та Mastercard.

1. ЗБЕРІГАЙТЕ ПІН-КОД У ТАЄМНИЦІ

Ніколи і нікому, окрім батьків, не повідомляйте свій пароль доступу до он-лайн рахунку, ПІН-код та іншу особисту інформацію. Люди, яким можна довіряти, наприклад, працівники банку, родичі, вчителі або поліцейські, ніколи не будуть просити вас повідомити ПІН - та CVV- коди, чи інші деталі, особливо по телефону або електронною поштою.

10 advices for kids 22. ТРИМАЙТЕ КАРТКУ У БЕЗПЕЧНОМУ МІСЦІ

Завжди тримайте платіжну картку у безпечному місці. Ви ж не залишите лежати без нагляду готівку? Так само не можна залишати без нагляду і картку. Непотрібні вам документи, що містять персональну інформацію, наприклад, ваше ім’я або номер картки, знищуйте.

3. ЗБЕРЕЖІТЬ НОМЕР ВАШОГО БАНКУ

Збережіть контактний номер банку (розташований на зворотному боці) у своєму мобільному телефоні. У разі втрати чи крадіжки картки, негайно зателефонуйте на цей номер і заблокуйте її.

4. СТВОРІТЬ НАДІЙНИЙ ПАРОЛЬ

Створіть надійний пароль доступу до свого он-лайн рахунку з цифрами, символами, великими та малими літерами, для того, щоб викрадачі або інші сторонні особи не змогли його вгадати чи зламати. Дата народження або слово PASSWORD – не варіант.

5. ОНОВІТЬ АНТИВІРУСНУ ПРОГРАМУ

Перед тим, як здійснювати операції в Інтернеті, переконайтеся, що антивірусна програма на вашому комп’ютері оновлена, правильно настроєна і зможе попередити про небезпечні сайти.

6. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА URL-АДРЕСУ САЙТУ

Під час покупок в Інтернеті перевірте в адресному рядку справжність URL-адреси сайту. Адреси найбільш захищених сайтів починаються з https://. Деколи в адресному рядку біля https:// відображається значок замка, це свідчить про те, що ваше з’єднання з веб-сайтом зашифроване і більш захищене від втручання та відстеження.

7. НЕ РОЗКАЗУЙТЕ ПРО СВІЙ РАХУНОК

Не варто розказувати про свій рахунок у присутності сторонніх людей. Не потрібно також входити до веб-банкінгу, використовуючи публічні відкриті мережі Wi-Fi, наприклад, у кафе чи парку.

8. ПЕРЕКОНАЙТЕСЬ У НАДІЙНОСТІ ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНУ

До того, як здійснити покупку он-лайн, переконайтеся у надійності компанії продавця. Дізнайтеся, наприклад, про її історію, пошукайте в Інтернеті відгуки інших покупців, запитайте своїх друзів чи родичів. Будьте обережні з веб-сайтами, про які ніхто не чув і не користувався. Якщо маєте сумніви щодо надійності веб-сайту, не купуйте на ньому, адже існує безліч інших он-лайн магазинів.

9. СЛІДКУЙТЕ ЗА СТАНОМ ВАШОГО РАХУНКУ

Щомісяця, а також після кожної покупки в Інтернеті перевіряйте стан вашого рахунку. Якщо бачите якісь сумнівні операції, зверніться до банку і заблокуйте картку.

10. ВИТРАЧАЙТЕ КОШТИ МУДРО

Витрачайте кошти мудро, адже купуючи щось у віртуальному просторі, наприклад, нові стікери для мобільних месенджерів, ви витрачаєте реальні гроші.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter