Будь-які пропозиції щодо «сприяння» у купівлі лотів ФГВФО, оминаючи законну процедуру, – шахрайські

18.01.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

ФГВФО вкотре наголошує, що ніхто не має змоги втручатися у систему продажу активів банків. Тому будь-чиї обіцянки забезпечити «ексклюзивні»  умови участі у торгах – неправдиві і є лише недобросовісною рекламою послуг. 

Фонд гарантування вже неодноразово наголошував на прозорості електронної системи торгів, через яку реалізуються активи банків, і на неможливості втручання у цю систему. Проте, на ринку періодично поширюються чутки про можливість купівлі таких активів на «привілейованих» умовах.

ФГВФО заявляє: усі лоти Фонду реалізуються через систему ProZorro.Продажі, а також через міжнародні торговельні майданчики, акредитовані Фондом і оприлюднені на його офіційному сайті. Усі рішення стосовно організації продажів і управління активами ухвалюються колегіально у ФГВФО після кількох етапів узгодження. Будь-які обіцянки – чи щодо сприяння у купівлі лотів за зниженою ціною, чи щодо витіснення з торгів конкурентів – є намаганням ввести в оману потенційного покупця активів. Покупець, який повірить таким запевненням, ризикує втратити гроші.

У випадку виявлення таких дій просимо звертатися до Комісії з розгляду скарг стосовно організації і проведення аукціонів за електронною адресою [email protected] або на поштову адресу ФГВФО. Одночасно необхідно надіслати копію на адресу банку/оператора електронного майданчика, чиї дії чи бездіяльність оскаржуються. Скарга обов'язково повинна бути оформлена за формою. Нагадаємо, комісію створено у 2017 р. і до неї, окрім представників Фонду, увійшли представники ГО Transparency International Україна.

Довідково: З 1 лютого 2017 р. всі без виключення лоти ФГВФО реалізуються через систему ProZorro.Продажі. Ця електронна система – відкрита, доступ до неї – однаковий для всіх. Дані про лоти, виставлені на продаж, заводяться до єдиної центральної бази даних, яку адмініструє ГО Transparency International Україна, і усі майданчики, через які проводяться торги, мають рівний доступ до неї. Торги відбуваються в он-лайн режимі, стежити за перебігом аукціону може будь-хто. За результатами система автоматично формує протоколи. Такий спосіб проведення торгів унеможливлює будь-яке втручання у їх перебіг.

Окрім того, аукціони з продажу великих пулів проводяться через міжнародні компанії, що є світовими лідерами з реалізації проблемних активів. Саме прозорість і неможливість зовнішнього втручання були головною метою Фонду на початку реформування системи реалізації активів банків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter