Завершення ліквідації перших чотирьох банків і вихід на іноземні торговельні майданчики - підсумки 2018 року

30.01.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

979,6 млн грн виплаченого гарантованого відшкодування

Упродовж 2018 р. неплатоспроможним було визнано один банк – АТ «ВТБ БАНК». Його вкладникам з моменту оголошення Фондом про початок виплат гарантованої суми до 1 січня  2019 р. повернуто 444, 2 млн грн, а на 29 січня 2019 року - 713,6 млн грн, тобто майже 77% від суми, нарахованої до виплати.

Вкладникам решти банків, ліквідація яких триває, Фонд гарантування торік виплатив 535,4 млн грн. 734 із 979,6 млн грн - засобами Автоматизованої системи виплат, до якої на даний час приєднано 11 діючих банків-агентів.

Завершено ліквідацію перших чотирьох банків

2018 рік став роком завершення процедури ліквідації перших чотирьох банків, що були передані в управління Фонду - це ПАТ «ДЕРЖЗЕМБАНК», АТ «ЕРДЕ БАНК», АТ «БАНК «ТАВРИКА» та ПАТ «КЛАСИКБАНК». 3 січня 2019 року завершено ліквідацію іще однієї фінансової установи - ПАТ «ФІНБАНК». До Єдиного державного реєстру юридичних осіб,  фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено записи про припинення цих банків як юридичних осіб, відтак, їх ліквідація вважається завершеною, самі банки – ліквідованими, а повноваження Фонду як ліквідатора припинено. Упродовж 2019 року планується завершити ліквідацію ще понад 40 банків.

Понад 7,6 млрд грн погашених боргових зобов’язань Фонду

Упродовж 2018 року Фондом було погашено боргові зобов’язання перед Національним банком України та Міністерством фінансів України на загальну суму 7,64 млрд грн. Із них 5,02 млрд грн виплачено за кредитами НБУ, крім того, вперше було здійснено дострокове погашення 1 млрд грн за векселями Мінфіну.

На 1 січня 2019 р. залишок заборгованості за кредитами, які раніше отримав Фонд,  становить 72,66 млрд грн, у т. ч. 1,46 млрд грн – залишок заборгованості за кредитом НБУ та 71,20 млрд грн – за кредитами Мінфіну, із яких 12,65 млрд грн – це нараховані відсотки.

У 2019 р. Фонд планує продовжити дострокове погашення своїх зобов’язань перед Міністерством фінансів і має намір повністю розрахуватися із Національним банком уже до кінця січня.

Майже 34 млрд грн повернуто кредиторам банків, що ліквідуються

Із тих банків, ліквідацію яких уже завершено, у двох (ПАТ «КЛАСИКБАНК» та ПАТ «ДЕРЖЗЕМБАНК») - задоволено вимоги всіх кредиторів, а залишкове майно передано акціонерам. У двох інших – АТ «БАНК «ТАВРИКА» та АТ «ЕРДЕ БАНК» – незадоволеними залишилися вимоги кредиторів на суму майже 1,2 млрд грн. Справи про стягнення цих коштів із пов’язаних з банками осіб перебувають у судах.

Загалом, банками, що ліквідуються, майже 4 млрд грн виплачено кредиторам сьомої черги (бізнесу); ще майже 2 млрд грн – кредиторам четвертої черги (вкладникам «200+»), близько 8 млрд грн – забезпеченим кредиторам, насамперед, НБУ.

Вимоги ФГВФО задоволено лише на чверть – 19 із 89 млрд грн. Повністю повернули Фонду витрачені на виплату гарантованого відшкодування вкладникам кошти 19 фінустанов, 14 із них – розрахувались також з вкладниками понад гарантовану суму і почали, або повністю погасили вимоги кредиторів сьомої черги. 22 банки погасили не більше 10% вимог Фонду гарантування кожен, 10 – взагалі не почали розрахунок з кредиторами третьої черги.

Майже 6,3 млрд грн надходжень від успішного проведення аукціонів

Одним із джерел надходжень для розрахунків із кредиторами неплатоспроможних банків є продаж активів цих банків. Всього впродовж 2018 р. на торги було виставлено активів приблизно на 340 млрд грн за балансовою вартістю. Через систему торгів Prozorro.Продажі було виставлено майже 61,5 тис лотів, з них продано 5,1 тис. На цей показник впливає, насамперед, якість активів неплатоспроможних банків, зокрема, їх незаконне виведення колишніми власниками і менеджментом. Та навіть за таких обставин середня ціна продажу активів Фондом 2018 року склала 1 млн грн, а максимальна досягла 331 млн грн.

Протягом 2018 року відбулось успішних аукціонів на суму 6,3 млрд. грн. Для порівняння: за підсумками 2017 р. відбулось успішних аукціонів на суму 5,7 млрд. грн. У підсумку, за 12 місяців 2018 року було виставлено на торги:

- більше 400 пулів кредитів фізичних осіб;

- більше 40 пулів кредитів юридичних осіб;

- 3 пули кредитів юридичних осіб, що перебувають у заставі НБУ. 8 пулів спрямовано на погодження до НБУ, з них 5 вже виставлено на торги протягом січня 2019 року.

З огляду на те, що від цих надходжень з продажу активів безпосередньо залежать виплати вкладникам і кредиторам неплатоспроможних банків, ФГВФО продовжив роботу над вдосконаленням процесу продажу. Як і раніше, усі аукціони з реалізації активів, що не перебувають у заставі забезпечених кредиторів, відбуваються у системі ProZorro.Продажі. Орім того, у 2018 р. розпочато продаж активів банків через іноземні торговельні майданчики, зокрема, успішно відбулись торги через компанії DebtХ (США) та First Financial Network (США) у межах спільного пілотного проекту НБУ и ФГВФО.

Пред’явлено позовні заяви до пов’язаних осіб 30 неплатоспроможних банків 

На початок 2019 року Фондом, на виконання вимог статті 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», пред’явлено позовні заяви до пов’язаних  осіб щодо 30 банків, у яких фігурує 571 відповідач (пов’язані особи). Загальна сума вимог, за якими подано позовні заяви, становить 65,8 млрд грн.

Утім, за жодним із цих подань дотепер немає судових рішень, і єдиною справою, що розглядалась по суті і за якою винесено бодай якесь рішення, є справа щодо АБ «УКООПСПІЛКА» - суд відхилив позовну заяву Фонду і це рішення планується оскаржити.

Загалом, суди першої інстанції і далі зволікають з розглядом спорів, спираючись на формальні підстави. Наприклад, безпідставно вимагають оригінали усіх документів, доданих до позову (часто це тисячі аркушів), перекладають на Фонд обов’язок суду щодо встановлення і підтвердження дійсності поштових адрес відповідачів-пов’язаних осіб тощо.

Однак, робота зі стягнення коштів із пов’язаних з банками осіб триватиме й надалі, у 2019 р. планується подати позовні заяви до пов’язаних осіб іще понад 30  неплатоспроможних банків.

Подано понад 5,4 тис заяв про вчинені кримінальні правопорушення

На початок 2019 р. Фондом та уповноваженими особами до правоохоронних органів спрямовано 5415 заяв про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму 356,3 млрд грн. Зокрема, 280 заяв подано за фактами розкрадання коштів банку; за фактом розкрадання майна позичальниками – 1039, щодо доведення банку до неплатоспроможності 80. За результатами розгляду відповідних матеріалів повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень 28 особам, судами ухвалено 12 обвинувальних вироків.

Також, у межах кримінальних проваджень Фондом і уповноваженими особами заявлено 197 цивільних позовів, спрямованих на відшкодування збитків.

Крім того, упродовж 2018 р. Фондом призначено проведення 10 незалежних економічних розслідувань (forensic) в неплатоспроможних банках, 8 із них завершено. Цього року заплановано проведення 10  forensic.

Підвищення фінансової грамотності населення

Серед заходів, спрямованих на підвищення фінансової грамотності населення, у 2018 р. Фондом вперше проведено Конкурс студентських відеоробіт в рамках Global Money Week, проведено низку тренінгів для різних цільових аудиторій - для школярів, працівників центрів надання соціальних послуг, пенсіонерів, викладачів курсу «Фінансова грамотність» у школах,  безробітних.

Окрім того, підготовлено нову серію просвітницьких відео для трансляції на ТБ і власних інтернет-ресурсах Фонду.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter