Фонд гарантує 150 000 гривень

26.03.2012
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб офіційно заявляє, що усі заяви про зменшення або скасування встановленої гарантованої суми відшкодування у 150 000 грн. є безпідставними та такими, що вводять в оману громадськість.
З прийняттям Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" від 23 лютого 2012 року № 4452-IV порядок встановлення гарантованої суми відшкодування не зміниться і Фонд гарантуватиме кожному вкладнику відшкодування коштів за його вкладом, але не більше суми, встановленої адміністративною радою Фонду, яка на сьогоднішній день складає 150 000 грн.
Звертаємо увагу громадськості на те, що в діючому Законі "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" зазначено гарантований розмір відшкодування коштів за вкладами у сумі 1 200 грн. та визначена можливість його збільшення за рішенням адміністративної ради Фонду. З моменту прийняття цього Закону у 2001 році розмір гарантованої суми відшкодування збільшувався шляхом відповідних рішень адміністративної ради Фонду 9 разів.
Підвищення гарантованого розміру відшкодовування за вкладами з 50 000 грн. до 150 000 грн. відбулось шляхом введення відповідної норми Закону України "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 31.10 2008 № 639-VI, який носив тимчасовий характер і діяв до 1 січня 2011 року. З метою недопущення зменшення розміру гарантій за вкладами після зазначеного строку адміністративна рада Фонду скористалась своїми повноваженнями і вирішила зберегти розмір відшкодування коштів за вкладами на рівні 150 000 грн. з 01.01.2011 (Рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб "Про розмір відшкодування коштів за вкладами" від 17.11.2010 № 2, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 06.12.2010 за № 1220/18515).
Слід зазначити, що рішення щодо збільшення гарантованої суми відшкодування приймається адміністративної радою Фонду не щодо конкретної фізичної особи або банку, а до банківської системи в цілому. Тому виплата відшкодування вкладникам неплатоспроможного банку здійснюється у сумі, що діяла на момент прийняття Національним банком України рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.
Закон України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" спрямований на посилення захисту прав вкладників у випадку неплатоспроможності банку, зокрема:
  • строк дії тимчасової адміністрації скорочується з 1 року до 3-х місяців, а для системоутворюючих банків з 18 місяців до 6 місяців;
  • під час дії тимчасової адміністрації не буде встановлюватись мораторій на повернення вкладів фізичних осіб за безстроковими та строковими договорами, термін яких закінчився, в межах гарантованої суми відшкодування;
  • якщо у період дії тимчасової адміністрації вкладник не може отримати свій вклад, включаючи відсотки, протягом 7 робочих днів з дня закінчення терміну дії договору або за безстроковим вкладом, Фонд видає банку позику для забезпечення виплат такому вкладнику в межах гарантованої суми відшкодування;
  • початок виплати відшкодування скорочується з 2-х місяців до 7 днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку.
Основною метою системи гарантування вкладів фізичних осіб є захист прав та інтересів вкладників. Впровадження реформи системи гарантування вкладів дозволить підвищити загальний рівень довіри вкладників до банківської системи України, що є однією з основних передумовою сталого економічного розвитку країни.
Відділ зв’язків з громадськістю
[email protected]
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter