Курс з фінграмотності для школярів формує не лише базові знання про фінансову систему, а й навички користування фінансовими послугами

13.09.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Курс з фінансового грамотності, розроблений Міністерством освіти і науки України, для учнів 10-11 класів, спрямований не тільки на формування базових фінансових знань, а й формування навичок управління власними фінансами, вміння оцінювати ризики фінансових послуг та здатності ухвалення зважених рішень. При цьому завідувач сектору фінансової грамотності відділу зв’язків з громадськістю та фінансової просвіти Олеся Шніцер в радіоефірі «Голос Столиці» зауважила, що починати формувати фінансові навики у дітей потрібно починати батькам з того часу, коли дитина починає цікавитися питанням грошей.

Спеціальну підготовку проходять і вчителі. Після презентації оновленого підручника з фінансової грамотності, авторами якого виступили фахівці Університету банківської справи спільно з Проектом USAID «Розвиток фінансового сектору в Україні», спеціалісти фінансового сектору провели тренінг для методистів шкіл, в яких цього року вкладатиметься курс з фінансової грамотності. Така підготовка пов’язана, зокрема, з тим, що курс складається не тільки з теоретичних, а й практичних занять.

В цілому, як зауважила Олеся Шніцер, поглиблювати свої знання щодо фінансових послуг потрібно незалежно від віку. Так, на державному рівні особлива увага приділяється питанню фінансової інклюзії, тобто доступності фінансових послуг для переважної більшості населення, підвищенню рівня фінансової грамотності та захисту прав споживачів. Зокрема, Фонд проводить спеціалізовані тренінги для різних цільових аудиторій – для дітей, студентів, тимчасово непрацюючих громадян чи людей похилого віку.

Важливим є питання розвитку фінансової культури, що включає не лише культуру управління власними фінансами, а й культуру споживання, податкову культуру, освітню культуру, пенсійну культуру та культуру інвестування – тобто всі сфери життя, що стосуються фінансів.

Більш детально про курс з фінансової грамотності для старшокласників, підготовку вчителів, рівень фінансової грамотності населення, а також про особливості поширення знань і навичок користування фінансовими послугами Олеся Шніцер розповіла в ефірі радіо «Голос Столиці».

 

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter