Фінансові знання допомагають оцінити не лише можливості, а й ризики споживання фінансових послуг

06.06.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

5 червня 2019 року заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Андрій Оленчик взяв участь у презентації загальнонаціонального дослідження з фінансової грамотності. Під час свого виступу він зауважив, що рівень фінансових знань населення є питанням національної безпеки в цілому, адже споживачі мають розуміти не лише можливості, а й ризики користування фінансовими послугами. Тому підвищення рівня фінансової грамотності населення повинне мати комплексний характер і бути розрахованим на довгострокову перспективу, відповідно до провідної світової практики.

Результатом комплексного підходу має стати не лише якісна зміна фінансових знань, а й поведінки населення. Досягти відповідного ефекту можна, окрім реалізації освітніх програм, забезпечивши реформування системи захисту прав споживачів, імплементацію Євродирективи 2014/49/ЄС, відповідно до якої, зокрема, має відбутися збільшення гарантованої суми відшкодування та запроваджено механізми підвищення ефективності системи гарантування вкладів, а також імплементацію Євродирективи 2014/59/ЄС, яка передбачає раннє втручання в проблеми банку для запобігання ризиків визнання його неплатоспроможним.

«При цьому всі процеси мають бути не тільки ефективними, а й прозорими, щоб споживачі фінансових послуг розуміли, що відбувається. Це, зокрема, сприятиме підвищенню рівня довіри до банківської системи України, у тому числі серед вкладників на депозитах яких розміщено кошти понад гарантовану суму відшкодування. Саме на цих вкладників припадає близько 60% всієї депозитної маси фізичних осіб. Однак через особливості судової та правоохоронної систем, системи виконавчої служби шанси на повернення коштів цих вкладників у повному обсязі у разі визнання банку неплатоспроможним дуже низькі», - підкреслив Андрій Оленчик.

Нагадаємо, станом на 01.05.2019 року загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, що були передані в управління Фонду після набрання чинності Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (26.02.2012), у межах гарантованого відшкодування склала 89 402,0 млн грн. Розмір гарантованої суми відшкодування складає 200 тис. грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter