Правильне планування відпустки дозволить уникнути небажаних витрат

12.06.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Правильне планування відпустки, в першу чергу, витрат не дозволить залишитися під кінець відпочинку з пустим гаманцем. Як пояснила в ефірі радіо «Голос Столиці» завідувач сектору фінансової грамотності відділу зав’язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів Олеся Шніцер, щоб наступна відпустка не стала причиною спустошення особистого гаманця людини, її планування треба починати одразу після закінчення попередньої.

Заощадити гроші на відпочинок можна у два способи. Перший – постійно протягом щонайменше піврічного періоду відкладати з постійного щомісячного доходу 5-10%. Вже в межах відкладеної суми можна планувати відпочинок. Інший варіант – обрати спосіб відпочинку та розділити його вартість на кількість місяців до бажаної дати поїздки і відкладати щомісяця отриману суму. Плануючи витрати, окрім вартості туру, переїзду та проживання, потрібно запланувати кошти на екскурсії, подарунки та сувеніри.

Для убезпечення себе від різних форс-мажорних ситуацій, у поїздку з собою варто брати як банківські картки, так і готівку. Готівка дозволить уникнути непередбачуваних проблем, спричинених раптовим блокуванням картки, відсутністю банкомату чи терміналу для розрахунку, наприклад, в магазині чи закладі харчування.

Олеся Шніцер також зауважила, якою має бути структура власного бюджету: близько 60% - поточні витрати, інші гроші мають у рівних частинах спрямовуватися на заощадження, відпочинок та дозвілля, фонд непередбачуваних витрат та на крупні покупки чи витрати. Планово відкладати 5-10% на відпочинок без значного навантаження на бюджет можна, скоротивши емоційні витрати та імпульсивні покупки, наприклад, коли покупка здійснюється не через потребу у товарі, а через наявність знижки на нього.

Нагадаємо, в ефірі щотижневої радіопрограми «Ризик без меж» у новій рубриці, присвяченій питанням фінансової грамотності, Фонд гарантування розповідає, як уникнути ризиків, пов’язаних із плануванням власного бюджету.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter