Особистий фінансовий план

Складна економічна ситуація в країні сприяє розвитку альтернативних методів отримання доходів та виробленню різних методів економії витрат. Вихідним етапом цього процесу можна вважати складання особистого бюджету, за допомогою якого можна підвищити ефективність управління доходами та витратами.

Фінансове планування є однією із передумов ефективного управління та контролю за фінансовим станом кожної людини та здійснення якого неможливе без чіткого визначення пріоритетів та формування етапів його реалізації.

Фінансове планування – це процес аналізу ситуації та складання плану діяльності, пов’язаної з доходами та витратами, спрямованої на досягнення певних фінансових цілей.

Перший крок до бажаного матеріального стану – чітке визначення фінансових цілей. Якщо людина знає, що вона хоче отримати та чого хоче досягти, вона планує власні дії, активно діє та мобілізує всі доступні ресурси.

Будь-яка фінансова ціль пов’язана з витратою грошей. Перш ніж скласти фінансовий план і розпочати діяти, важливо проаналізувати початкову фінансову ситуацію людини, або сім’ї, всі матеріальні та нематеріальні ресурси, які є в наявності. Оцінити власні доходи та спланувати витрати допомагає планування сімейного або персонального бюджету. Щоб скласти бюджет необхідно для початку зберігати чеки і фіксувати всі витрати хоча б протягом місяця. Це допоможе зрозуміти, куди діваються гроші, на чому можна заощадити, а на чому ні.

Фінансовий план є шляхом до чітко визначених фінансових цілей. Він деталізує способи накопичення грошей, які забезпечать зростання активів та убезпечать членів сім’ї на випадок непередбачуваних ситуацій. Іншими словами, особистий фінансовий план — це порядок всіх дій зі своїми коштами (надходжень фінансів, їх заощаджень, інвестицій і витрат), які ви направляєте на досягнення мети та включає такі складові:

  • особистий (сімейний) бюджет. Бюджет допомагає контролювати витрати і уникати необов’язкових видатків. Завдяки чіткому бюджету можна управляти заробітками, витратами, планувати запозичення та заощадження.
  • аналіз. Аналіз персонального бюджету допомагає прогнозувати, коли будуть потрібні гроші, та яку суму необхідно мати для вільного доступу, а яку можна тримати на депозитах, або інвестувати. Крім того важливо планувати, які суми та на який строк допустимо позичити.
  • управління ризиками. Ризиками називають незалежні від людей зовнішні обставини, які можуть вплинути на наше життя та здоров’я, погіршити наш добробут. Наприклад, фінансова подушка безпеки допоможе пережити звільнення і знайти нову роботу. Від втрати заощаджень можна вберегтись, якщо розміщувати гроші в найнадійніших банках і на суму, що не перевищує гарантованої законом. Максимальна сума відшкодування коштів за вкладами, що гарантується Фондом гарантування вкладів, становить 200 тисяч гривень – це граничний розмір на одну фізичну особу, незалежно від того, чи має вона один або більше вкладів у одному банку.
  • управління заощадженнями та інвестиціями. Персональний бюджет визначає розмір щомісячних витрат, і всі надходження, які не використовуються для фінансування негайних потреб, краще спрямовувати на створення заощаджень або інвестувати. Інвестиції в різні активи дають змогу отримувати додатковий прибуток.
  • фінансування значних подій. Будь-які великі покупки чи інші значні події, які потребують грошових витрат, є фінансовими цілями і на них краще заощаджувати заздалегідь. Щоб через рік поїхати подорожувати, або через 2 роки відсвяткувати ювілей, можна відкрити депозит і відкладати частину доходу щомісяця. Така стратегія допомагає без зусиль накопичити необхідну суму і уникнути зайвих кредитів.

Таким чином, дотримання основних правил особистого фінансового планування, яке здійснюється на основі балансу доходів і витрат, є однією з основних умов примноження власного багатства та попередження фінансового банкрутства.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter