Меморандум МВФ і платоспроможність Фонду

ПРЕС-РЕЛІЗ. З огляду на суспільну увагу до питання платоспроможності Фонду гарантування вкладів та зобов’язання України відновити платоспроможність Фонду закладене у текст Меморандуму про економічну та фінансову політику МВФ, наголошуємо: Фонд безперервно і стабільно виконує свої зобов’язання!

Фонд повністю виконав усі зобов’язання, коли з 2014 р. були виведені з ринку  майже 100 банків, тобто на той час близько половини банківської системи України. 2 мільйонам вкладників цих банків Фонд виплатив близько 90 млрд грн у межах гарантованої суми. Для здійснення цих виплат у 2014-2017 рр. було запозичено 80 млрд грн у НБУ і Міністерства фінансів під комерційні 10-14%. Питання платоспроможності Фонду, порушене у Меморандумі з МВФ, стосується боргових зобов’язань за цими запозиченнями, які Фонд має повернути у 2025-2031 рр., - на суму 113,8 млрд грн з урахуванням відсотків. 

Станом на 01.06.2020 Фонд повернув уже більше 43 млрд грн (з яких 11,7 млрд грн – відсотки за кредитами), зокрема, повністю розрахувався з НБУ на суму 25,6 млрд грн (з яких 5,5 млрд грн – відсотки), а також неодноразово здійснював дострокове погашення боргу перед Міністерством Фінансів України, з яких 2 млрд грн було спрямовано до Фонду розвитку підприємництва. Нині залишок боргових зобов’язань становить 48,1 млрд грн та 65,7 млрд грн майбутніх відсотків.

Нагадаємо, основним джерелом погашення цих кредитів є продаж активів неплатоспроможних банків, переданих в управління Фонду, при цьому більшість цих активів була вкрай низької якості, також вони масово виводились пов’язаними особами цих банків, часто за сприяння судів. Саме тому держава стоїть перед необхідністю реструктуризації боргів Фонду, зокрема, переведення заборгованості в умовні зобов’язання – повернення коштів за рахунок стягнення збитків з колишніх власників та пов’язаних осіб збанкрутілих банків. Як повідомляв Фонд гарантування, цього року розширено позовну роботу проти цих осіб за межі національної юрисдикції, що суттєво підвищує шанси на стягнення відшкодування. Крім того, без вирішення питання реструктуризації боргу неможливо підвищити гарантовану суму вкладів до європейського рівня.

Тому, наголошуємо: Фонд гарантування вкладів ніколи не ставить свою платоспроможність у залежність від вищевказаних обставин!

Фонд незмінно залишається одним із гарантів стабільності банківської системи і завжди готовий до виконання своїх функцій у разі неплатоспроможності банків. Станом на 01.06.2020 Фондом акумульовано понад 12,5 млрд грн, зокрема, за рахунок сплати регулярних внесків банків-учасників Фонду. Систематичний аналіз стану банківської систему показує, що банківська система України здорова і зміцнена завдяки заходам, вжитим з 2014 р. Національним банком України і Фондом у межах компетенції.

Тому наголошуємо: за жодних обставин неможлива ситуація, за якої Фонд не міг би здійснити гарантовані виплати вкладникам!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter