Використання платіжної картки за кордоном

Платіжну картку зручно використовувати під час подорожей за кордон. За допомогою пластикової карти можна оплачувати покупки в магазинах будь-якої країни, де діють міжнародні платіжні системи.

Найбільш поширені платіжні системи – це Visa та MasterCard. Для оплати товарів чи послуг немає значення, в якій валюті відкритий рахунок. Обмін валют здійснюється автоматично за дуже незначну комісію (зазвичай 1%). За зняття готівки в банкоматах за кордоном доведеться заплатити більше – до 4%.

Головні переваги використання карток:

  1. Банківську картку набагато зручніше та безпечніше носити з собою, ніж гаманець із готівкою.
  2. В Україні та закордоном майже всі магазини приймають пластикові картки для оплати товарів чи послуг.
  3. Навіть якщо картка загубиться, гроші залишаються доступними через смартфон чи комп’ютер, підключений до інтернету. При необхідності можна самостійно заблокувати рахунок, встановити ліміт на зняття готівки чи оплату в інтернеті.
  4. Перевозити гроші на картці через кордон можна цілком легально, без оформлення декларації. Якщо картка загубилася, навіть перебуваючи в іншій країні її можна відновити, на відміну від готівки.

При здійсненні розрахунків за кордоном варто знати, що у платіжній системі існує поняття валюта розрахунків. В якості валюти розрахунків в міжнародних платіжних системах використовуються в першу чергу, долар США, деякі банки мають дві валюти розрахунків з платіжною системою - долар США і євро. Таким чином, якщо валюта розрахунків банку з платіжною системою долар США, картковий рахунок клієнта в гривні і операція клієнтом здійснена в США, то долар США буде конвертовано у валюту рахунку клієнта (гривню) за комерційним курсом банку на дату списання коштів з рахунку клієнта.

Переконатися, що термін дії вашої картки буде актуальний і не закінчиться під час подорожі. Якщо термін дії картки добігає кінця, зверніться до відділення, де обслуговується ваш картковий рахунок, для отримання перевипущеної картки.

Зверніть увагу, що краще заздалегідь повідомити банк про виїзд закордон. Це потрібно для того, щоб банк не заблокував карту через незвичну (підозрілу) операцію з метою безпеки користування вашою платіжною карткою.

Під час відвідування країн підвищеного ризику (де існує високий ризик шахрайських операцій) рекомендуємо вам:

  • здійснювати купівлі за допомогою картки тільки у великих відомих мережевих магазинах;
  • обмінювати валюту тільки в санкціонованих пунктах (відділеннях всесвітньо відомих банків/готелів або аеропортах).

Деякі банкомати можуть відображати ваш баланс в "домашній" валюті, в той час, як інші – у валюті країни перебування. Зверніть на це увагу, переглядаючи відомості по балансу рахунку на екрані банкомату.

Також рекомендуємо перед виїздом закордон перевірити всі тарифи по карті та умови обслуговування, перевірити активацію карти та зберегти контакти для зв’язку з банком у разі виникнення непередбачених обставин.

Зверніть увагу, що банками зазвичай встановлено ліміти на суми операцій за допомогою платіжної картки. Тому рекомендуємо заздалегідь змінити ліміти відповідно до ваших потреб, зателефонувавши до інформаційно-довідкової служби банку.

Якщо ваша картка відкрита до корпоративного рахунку* юридичної особи, рекомендуємо особисто звертатись до інформаційного центру для внесення інформації щодо використання картки за кордоном.

*Корпоративна платіжна картка – це картка, яка випускається банком для фізичної особи-підприємця або юридичної особи для здійснення операцій, пов’язаних із їх господарською діяльністю.

Вибрати найкращу картку досить непросто, тому що банки пропонують платіжні інструменти, що мають різний перелік послуг та умови обслуговування. Щоб знайти саме таку, яка буде зручною для вас, можете скористатися системами порівняння на різноманітних спеціалізованих сайтах.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter