Яким чином управляти фінансовими ризиками?

Для фізичних осіб такі ризики найбільше пов’язані з тим, що регулярні грошові надходження можуть несподівано припинитись або значно зменшитись через хворобу, або втрату роботи. У похилому віці людина поступово втрачає здатність заробляти гроші. Якщо особа витрачає більше грошей, ніж заробляє, постійно бере кредити, погашає старі кредити за рахунок нових, вона може потрапити у «боргову яму». Будь-які матеріальні речі можуть пошкодитися, зіпсуватися, загубитися або бути викрадені. В результаті виникнуть витрати на відновлення або ремонт. І так далі – багато різних причин.

Виділяються наступні способи управління ризиками.

Уникнення ризику – вибір дій, або відмова від будь-яких дій з метою звести ймовірність ризику до 0%. Для прикладу – не повідомляти свій ПІН-код, чи персональну інформацію, не оплачувати покупки в інтернеті з основної (зарплатної) платіжної карти тощо.

Послаблення ризику – прагнення зменшити ймовірність настання події або знизити матеріальні втрати. Для прикладу – створення фінансової подушки безпеки на випадок безробіття, чи розміщення коштів на вклад в межах гарантованої суми.

Передача ризику – оформлення угоди зі страховою компанією. Зазвичай страхування використовують, якщо знизити ризики немає можливості або це занадто дорого.

Прийняття ризику – у випадках, коли неможливо впливати на події, які відбуваються, людина повинна прийняти ситуацію і скоригувати власні фінансові плани для мінімізації збитків.

До подій, на які ми не можемо впливати, відноситься економічна криза, стихійне лихо, карантинні заходи, чи банкрутство банку. Нам залишається лише прийняти такі ризики і скоригувати власні дії з урахуванням можливих наслідків.

Приймаючи фінансові рішення, ви повинні враховувати можливі ризики і оцінювати ймовірні наслідки. Важливо навчитись розпізнавати загрози, щоб знизити можливі фінансові втрати.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter