Якщо вклади було розміщено у банку на умовах акційної програми або програми лояльності, чи буде їх відшкодовувати Фонд?

У разі, якщо ви плануєте скористатись послугами банку і відкрити картковий рахунок чи розмістити кошти за депозитним договором, важливою для вас буде інформація про те, що Фонд гарантування захищає ваші права ще на етапі ознайомлення з документами для розміщення коштів у банку.

Обов'язково поцікавтесь до укладання договору – чи депозит оформляється на стандартних умовах, що діють для всіх клієнтів банку, чи на індивідуальних.

Якщо банк пропонує вам розмістити кошти на індивідуальних умовах, якою б привабливою не здавалась підвищена процентна ставка або бонус, спочатку потрібно отримати від працівника банку роз`яснення щодо наслідків укладання такого договору та прийняти правильне рішення, спираючись на норми законодавства. Відповідно до пункту 7 частини четвертої статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд не відшкодовує кошти за вкладами у банку, за якими вкладники на індивідуальній основі отримують від банку проценти за договорами, укладеними на умовах, що не є поточними ринковими умовами відповідно до статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність", або мають інші фінансові привілеї від банку.

У визначенні пункту 53 частини першої статті 2 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», кошти, розміщені на вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом за договорами, укладеними на умовах, що не є поточними ринковими умовами, – це кошти, розміщені фізичною особою на вклад:

  • що не відповідає умовам публічного договору;
  • за договором, укладеним на умовах, що не є поточними ринковими умовами відповідно до статті 52 Закону України «Про банки і банківську діяльність», за рішенням окремих посадових осіб банку та/або органів управління банку, не наділених повноваженнями щодо встановлення таких умов.

Якщо кошти розміщені на вкладному рахунку, що не підпадає під вищезазначені ознаки, тобто на загальних умовах, такий вклад гарантуватиметься Фондом у межах 200 тисяч гривень.

Також Фонд гарантування вимагає від банків ще перед укладанням договору надавати майбутньому вкладнику вичерпну інформацію про умови розміщення коштів, ознайомити з Довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб. Банк зобов’язаний ознайомлювати вкладника з Довідкою після укладення договору не рідше ніж один раз на рік у спосіб, що визначать сторони у договорі. Довідка містить загальну інформацію про систему гарантування, максимальний розмір відшкодування, строки початку виплат, обмеження гарантій.

У разі відкриття такого виду вкладу, на який не поширюються гарантії Фонду (ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»), ця інформація також має зазначатися у тексті договору.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter