«Наша мета не тільки перемогти у розпочатих процесах, а зробити все, щоб підстав для численних судових розглядів не було», - Віктор Новіков

22.09.2021

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб взяв участь у спеціалізованому форумі «Судовий захист у сфері банківських послуг в умовах ринкової економіки». Заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков долучився до обговорення сесії «Ліквідація, реорганізація банків. Банкрутство боржників. Актуальні питання виконання судових рішень».

За словами Віктора Новікова, судові процеси – є невід’ємною частиною роботи Фонду гарантування вкладів. Пошук виведених активів, робота із великими позичальниками, притягнення до відповідальності пов’язаних з банками осіб, причетних до доведення їх до банкрутства, - це далеко не повний перелік категорій справ, за якими Фонд веде роботу.

- Для розуміння масштабів цього питання: тільки у рамках господарської юрисдикції Фондом cтаном на 1 вересня 2021 року подано 69 позовних заяв щодо пов’язаних осіб 44 банків щодо стягнення з них шкоди на користь кредиторів банків. Загальна кількість відповідачів складає 816, а загальна сума позовних вимог – майже 98 млрд грн. При цьому потрібно розуміти, що основна мета Фонду як структури не тільки перемогти у розпочатих процесах, а зробити все, щоб надалі підстав для численних судових розглядів просто не було. Щоб існували чіткі правила, всі учасники ринку їх дотримувалися, а регулятори за цим стежили і превентивно реагували на виявлені порушення, - сказав Віктор Новіков.

Організаторами форуму виступили Незалежна асоціація банків України спільно з Асоціацією суддів господарських судів України. Серед спікерів форуму також були виконавча директорка НАБУ Олена Коробкова, представники Національного банку України, судді Верховного Суду,  судді Великої Палати Верховного Суду, правники.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter