Надходження коштів до банків в управлінні Фонду протягом березня 2022 року перевищили 1,5 млрд грн

ПРЕС-РЕЛІЗ    

У березні 2022 році сума надходження коштів до банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, склала 1 510,7 млн грн. Найбільше коштів надійшло від погашення цінних паперів – 1 505,8 млн грн (АТ «МР БАНК»).

Від погашення кредитів банки отримали 3,7 млн грн (АТ АКБ «АРКАДА» - 2,2 млн грн, АТ «МР БАНК» - 1,5 млн грн), від продажу майна – 1,2 млн грн (АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» - 0,8 млн грн, АТ АКБ «АРКАДА» - 0,4 млн грн).

Загалом за січень-березень 2022 року надходження коштів до банків під управлінням Фонду склали 1 619,7 млн грн, з яких 1 505,8 млн грн надійшло від погашення цінних паперів, 66,3 млн грн – від реалізації майна, 47,1 млн грн – від погашення кредитів, 0,6 млн грн – від оренди майна.

З метою мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії Російської Федерації проти України Фонд запровадив Кредитні канікули для позичальників банків, що ліквідуються. Водночас, Фонд звертається з проханням до позичальників, за наявності фінансової можливості, продовжувати виконувати свої боргові зобов’язання, щоб не накопичувати кредитне навантаження. Окремо Фонд відзначає високий рівень кредитної дисципліни фізичних осіб - позичальників АТ АКБ «АРКАДА», які продовжують виконувати свої зобов’язання за кредитами. Звертаємо увагу позичальників АТ «МР БАНК» та ПАТ «Промінвестбанк», що їх зобов’язання перед банками не скасовуються – усі кошти, які вони будуть сплачувати у погашення своїх боргових зобов’язань, як це передбачається законодавством, спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів цих установ (фізичних осіб понад гарантовану суму та українського бізнесу), а також держави.

Крім того, Фонд нагадує орендарям нерухомого майна банків, що ліквідуються, про порядок внесення орендної плати за користування нерухомістю, а також про її повернення банку-орендодавцю у разі закінчення терміну дії договору оренди чи припинення використання орендованого майна.

Нагадуємо, кошти, що надходять від управління та реалізації активів (майна) неплатоспроможних банків в управлінні Фонду, спрямовуються на задоволення вимог їх кредиторів у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Довідково. Деталізовані щомісячні дані про надходження до неплатоспроможних банків публікуються на сайті Фонду у розділі: «Статистичні дані щодо неплатоспроможних банків».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter