Делегація Фонду взяла участь у засіданні Координаційного комітету проєкту Світового Банку «Відновлення та забезпечення стійкості фінансового сектору України»

19.10.2022

ПРЕСРЕЛІЗ    

Делегація Фонду гарантування вкладів фізичних осіб взяла участь у засіданні Координаційного комітету проєкту Світового Банку «Відновлення та забезпечення стійкості фінансового сектору України». Засідання відбулось 18 жовтня 2022 р у межах Місії технічної допомоги фінансовому сектору України.

Серед завдань Місії - оцінка першочергової допомоги фінансовому сектору у зв’язку з ризиками, спричиненими військовими діями. «У зв’язку з прямим військовим вторгненням росії перед нашою державою постала низка загроз на всіх рівнях. І підтримка Світового Банку та всієї міжнародної спільноти є неоціненною у цих умовах. Збереження стабільності фінансово-банківської системи – це запорука того, що наша економіка вистоїть», - зауважила директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут.

На засіданні Координаційного комітету проекту Світового Банку, участь у якому також взяли представники Міністерства фінансів, Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків обговорювались питання, пов’язані з подоланням наслідків військової агресії у фінансовому секторі. Зокрема:

  • посилення системи гарантування вкладів та врегулювання неплатоспроможності банків;
  • зміцнення сектору страхування та напрацювання рішень щодо ризиків, спричинених війною;
  • законодавчі реформи, спрямовані на подальший розвиток ринків капіталу тощо.

Довідково. Проєкт Світового Банку «Відновлення та забезпечення стійкості фінансового сектору України» реалізується в Україні з 2014 р. За цей час Україна отримала  широкий спектр заходів технічної підтримки у сфері управління фінансовим сектором, що допомогло подолати наслідки банківської кризи 2014-2016 років та прискорити наближення фінансово-банківського сектору України до світових стандартів.

Зокрема, серед складових проєкту «Відновлення та забезпечення стійкості фінансового сектору України»:

  • підтримка органів державної влади в узгодженні системи нагляду за банківським сектором в Україні з найкращими міжнародними практиками;
  • оптимізація системи виведення неплатоспроможних банків з ринку та гарантування вкладів в Україні;
  • діагностика фінансового сектору та участь на дорадчому рівні у розробці політичних заходів для розв’язання виявлених проблем.

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 р. Світовий банк і уряд Швеції домовилися ще на три роки, до середини 2025 року, продовжити дію проєкту «Відновлення та забезпечення стійкості фінансового сектору України».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter