Подушка фінансової безпеки

Подушка фінансової безпеки це грошові резерви, або іншими словами особистий резервний фонд, який зможе підтримати нас фінансово у непередбачених життєвих ситуаціях.

Передбачити настання форс-мажорних обставин неможливо, але мати заощадження на цей випадок варто кожному з нас. Резервний фонд формує кожне підприємство та країна.

Такі накопичення є важливою складовою не тільки особистого або родинного бюджету.

Особливістю «подушки безпеки» в особистих фінансах є те, що ці гроші не можна витрачати на повсякденні потреби. Кошти з резервного фонду можуть бути використані тільки при настанні непередбачуваних обставин.

Чому варто розпочати формувати «подушку фінансової безпеки»?

Вона допоможе нам бути фінансово забезпеченим та відчувати себе захищеними у разі нещасного випадку, раптової травми, тривалої хвороби або раптової втрати та тривалих пошуків роботи. Також в разі будь-яких зовнішніх змін політичної та економічної ситуації - фінансова подушка безпеки є необхідною завжди!

Як розрахувати розмір «фінансової подушки безпеки»?

Розмір тимчасової фінансової подушки має дорівнювати сумі щомісячних витрат за півроку або рік. Саме така сума заощаджень надає можливість жити на власні заощадження в разі втрати роботи. Подушка фінансової безпеки в цьому випадку є можливістю зважено та без поспіху знайти нове місце роботи та не втратити можливість фінансування нагальних потреб в цей період.

Порада! Накопичення потрібно починати з першої ж зарплати.

Звичку відкладати гроші до «подушки безпеки» варто сформувати,роблячи перші кроки до світу фінансів.

Варто врахувати певні ризики:

  • Інфляція. Потрібно не просто відкладати гроші, але й зберігати їх у такий спосіб, щоб знизити інфляційні втрати. Спосіб ви обираєте самі. Наприклад, це може бути розміщення депозитного вкладу в банку.
  • Здатність протистояти спокусі витратити кошти резервного фонду. Наприклад, ви почали відкладати гроші, але раптом вам знадобилися додаткові кошти, наприклад на покупку нового телефону. Варто втриматись та не використовувати накопичені кошти на подібні витрати.
  • Стан поточних доходів та витрат. Якщо ваші доходи тимчасово знизились або зросли поточні витрати, ваші можливості відкладати гроші знизяться і зросте ймовірність того, що ви розпочнете витрачати свою фінансову подушку безпеки.

Для того, щоб сформувати фінансову подушку безпеки, потрібно відкладати з кожної зарплати від 10% до 20%. Не варто спочатку витрачати дохід, а до резервного фонду відкладати кошти, які залишаться. Радимо робити це щоразу, як тільки ви отримуєте гроші.

Такими чином, ваш особистий фінансовий резерв буде регулярно збільшуватись.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter