Особиста фінансова безпека. Шляхи досягнення.

Фінансова безпека – це показник реального ступеня захищеності фінансового стану людини в разі настання форс-мажорних ситуацій. Її рівень залежить не лише від зовнішнього впливу економічної ситуації в країні та у світі, а також від наших методів, способів та звичок використання фінансів.

Розуміння цінності грошей та вміння їх раціонально використовувати допомагає людині сформувати правильну та ефективну фінансову поведінку.

Відчуття фінансової безпеки залежить від стабільності доходів, наявностівласних заощаджень та можливості реалізувати свої фінансові цілі.

З чого варто розпочати?

Рухатись до поставленої мети і досягти фінансової стійкості допомагає власний фінансовий план, який відображає поточну ситуацію з грошима, фінансові цілі та способи їх досягнення. Зрозуміло, що на складання плану потрібно витратити деякий час. Але це варто цього і допоможе досягти високого рівня фінансової безпеки.

Включіть до власного фінансового плану все, чим ви мрієте володіти в майбутньому, оцініть вартість переліченого та порахуйте, скільки потрібно заробляти і відкладати щомісяця. Продумайте способи заробітку і збільшення доходів. Так, поступово, у вас сформується звичка діяти згідно власного плану.

Раціональна фінансова поведінка є запорукою фінансової безпеки. Спонтанні, емоційні витрати, особливо якщо вони не відповідають рівню доходів, завжди призводять до проблем з фінансами.

Чому грошей завжди не вистачає?

Відповідь на це питання проста - чим більше ми отримуємо грошей, тим більше знаходимо способів їх витрачати. Бажання завжди зростають разом з доходами і неприємне відчуття, що грошей не вистачає, не зникає ніколи.

Якщо людина витрачає все, що заробляє, її фінансові цілі будуть залишатися недосяжними. В такому разі особиста фінансова безпека буде низькою.

Першим кроком для зміни ситуації на краще може стати розумне фінансове планування і контроль за витратами. Варто проаналізувати, які з них є зайвими, а без яких покупок не можна обійтись.

Якщо вам складно оцінити потребу в покупці, спробуйте відкласти її хоча б на один чи два дні. За цей час ви зможете відповісти на питання, чи насправді ця річ є необхідною для вас, і приймете зважене рішення.

Оцінюючи вартість певної покупки завжди враховуйте й витрати на її утримання. Наприклад, транспортний засіб потребує витрат на пальне, технічне обслуговування та страхові внески.

Зверніть увагу, як швидко те, що ви плануєте придбати, втратить цінність?

Щодо особистих заощаджень, то саме банківські установи забезпечують зберігання коштів і сплату відсотків, якщо гроші зберігаються на рахунку протягом певного часу.

Завдяки онлайн застосунку контролювати банківський рахунок і управляти власними фінансами можна віддалено зі смартфона.

Фінансова порада!

Заощаджувати і зберігати тимчасово вільні кошти у банку безпечніше ізручніше, ніж вдома. Обираючи банк, необхідно звертати увагу на його репутацію, рейтинг надійності і переконатись, що він є учасником Фонду гарантування вкладів.

Сподіваємось, що дотримання цих правил та знання з фінансової грамотності допоможуть вам уникнути зайвих витрат та фінансових ризиків на шляху до вашої фінансової безпеки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter